Berlin Stasi Museum

6 jaar geleden press b

Het Berlin Stasi Museum is een museum over de praktijken van de geheime (politie) dienst , de Stasi , in Oost-Duitsland na de de wereldoorlog tot de val van de Berlijnse muur en de hereniging van Duitsland in  1989  (Die Wende) .
De Stasi (Ministerium für Staatssicherheit,), was de staatsveiligheids dienst van het voormalige Oost-Duitsland de Duitse Democratische Republiek (DDR) .Het staat beschreven als een van de meest effectieve en repressieve inlichtingen- en geheime politie-instanties die ooit hebben bestaan. De Stasi werd het hoofdkantoor in Oost-Berlijn, met een uitgebreide complex in de Berlijnse wijk Lichtenberg en een aantal kleinere faciliteiten in de stad.
Een van de belangrijkste taken bespioneerde de bevolking, met name door middel van een uitgebreid netwerk van burgers draaide informanten, en de bestrijding van elke oppositie door openlijke en verborgen maatregelen, waaronder verborgen psychologische vernietiging van dissidenten . De Main directie voor Reconnaissance was verantwoordelijk voor zowel spionage en voor het uitvoeren van geheime operaties in het buitenland. Onder een  lange tijd was het hoofd van de Stasi Markus Wolf,

De Stasi was één van de meest effectieve inlichtingendiensten van de Koude Oorlog.
Na de Wende werden tal van Stasi ambtenaren werden vervolgd voor hun misdaden na 1990. Na de Duitse hereniging, werden de surveillance-bestanden die de Stasi op miljoenen Oost-Duitsers geopend voor het publiek , zodat iedere burger hun persoonlijke bestand kon opzoeken .(1)

Het Museum bevindt zich in het oude hoofdkwartier van de Stasi – niet verwaren met de Stasi gevangenis (2)  – en de geschiedenis van de Stasi.  . Daar kan je kijken hoe het leven onder de Stasi aan toe ging tijdens die periode. Ook is te zien welke spionage aparatuur gebruikt werd voor de  surveillance opdrachten , van verborgen microfoons tot camera’s in koffers en kledingsstukken.

20160722_154227_resized 20160722_164044_resized

Het Berlin Stasi Museum laat ook de bureau’s en zalen zien waar alle beslissingen (zelfs op leven en dood) werden gegeven . De kamers zijn ingericht in de naoorlogse inrichting en apparatuur dat gebruikt werd in de jaren 50-80 . Er staan nog oude telegraafmachines , telefoons en bandopnames recorders  (Computers waren er toen nog niet tot einde van de Stasi periode ).

Hoewel het een beeld geeft hoe de Stasi te werk ging , is het voornamelijk gericht naar een Duitstalig publiek . De meeste delen zijn ook in het Engels weer gegeven . Het Stasi Museum geeft een beeld hoe het leven was tijdens die periode in Oost Duitsland en laat ook kamers zien uit die tijd , waar het lijkt dat de tijd heeft stilgestaan .

 

 

 


(1) : Deze bestanden worden nu onderhouden door de federale commissaris voor de Stasi Records.

(2) :Op een andere locatie bevindt zich de Stati gevangenis waar dissidenten , politieke gevangenen en burgers die wegvluchte naar het Westen zonder proces via een rechtbank werden vastgehouden.