Costa Cruises Schepen en Carnival Crisis

2 jaar geleden press b

De laatste jaar was er veel te doen geweest door annulaties van cruises in Europa door Costa Cruises . Met de pandemie ervoor waren er ook veel annulaties en reisbeperkingen (grenzen waren dicht ) . Hieronder een overzicht wat er eigenlijk gebeurd is en waarom er zo veel annulaties waren of recent gebeurd zijn .

Even duidelijk maken dat routes van cruises reeds meer dan 2 jaar vooraf ingepland worden . Als er een recente gebeurtenis is , dan heeft dat enorme invloed op de ganse vloot of een cruisevaart . Meeste zijn het aanpassingen van aanleghavens , maar ook een pandemie of een oorlog ergens invloed hierop hebben .

Carnival :

Costa cruises in 100% eigendoom van Carnival Coorporations . De Amerikaanse cruisemaatschappij Carnival Coorporations is de grootste cruisemaatschappij in de wereld met meer dan 91 schepen onder 9 dochterondernemingen en onder de Carnival vlag zelf in Amerika met 26 schepen in gebruik . (het aantal zal verminderd worden – ook aantal nu nog op anker ) . Ze hebben de laatste jaren nieuwe schepen in vaart genomen en ook veel oudere schepen uit vaart genomen . De kostprijs was enorm en dan kwam de pandemie (corona) . Carnival schepen konden een jaar niet uitvaren en zaten vast . De Europese tak ( hierin Costa Cruises dus ) was ook maanden gesloten en kon later nog op 50 % bezetting per schip verder doen tijdens het opengaan van de markt met nodige strenge coronabeperkingen . Nog niet alle schepen zijn nu al reeds in gebruik genomen na de pandemie . Gezien de maatschappijen nog een gevulde kasreserve hadden konden ze overleven in deze stille periode .

Het aandeel van de holding Carnival Coorporations zit de laatste 2 jaar dus onder druk , samen met de andere beursgenoteerde grote cruisemaatschappijen : Royal Caribbean International en Norwegian Cruise Line . Dit door de gevolgen van de pandemie en beperkingen in die periode waardoor er geen schepen konden uitvaren met passagiers . En momenteel zijn alle beperkingen nu nog niet opgeheven .

Recent is besloten door Carnival met de cijfers van het laatste kwartaal 2022 om extra drie cruiseschepen uit de vaart nemen, omdat het van plan is de vloot te optimaliseren .
Twee van de schepen zijn de oudere (oudste) schepen , Costa Magica en Costa Fortuna worden verkocht. Costa Magica was reeds voorzien voor de Carnival vloot in Amerika te versterken , maar lag al een jaar op anker in Europa . Costa Fortuna zal ook verkocht worden ,maar is nog in vaart in middelandse zee en dit heeft nog in principe geen invloed op de geplande routes voor de Costa Fortuna .

Het verdwijnen van de 2 Costa schepen is een onderdeel van de strategie van het bedrijf in het licht van de voortdurende sluiting van cruise-activiteiten in China en Costa’s aanzienlijke aanwezigheid daar .Eenmaal voltooid in het voorjaar van 2024, zal de vlootoptimalisatiestrategie van het bedrijf de capaciteit van Costa hebben verminderd, zodat deze de capaciteit benadert die Costa in 2019 buiten Azië had in continentaal Europa.

Costa Venezia en Costa Firenze

Gezien de trage herstart van de Aziatische activiteiten in China zijn de twee recente Costa schepen ( Costa Venezia en Costa Firenze ) die speciaal gebouwd zijn voor deze Chinese markt , nooit in Aziën echt operationeel geweest . Deze schepen zijn eigenlijk in Europese wateren blijven varen , wat nooit de bedoeling was . Hierdoor zat Costa na de pandemie met een overaanbod van schepen in Europa. De Costa Liminosa werd reeds overgedragen aan Carnival en werd de Carnival Liminosa . Costa Magica ging volgen naar bleef op anker in Europa in 2022 en wordt nu ook verkocht .

Met de overdracht naar Amerika , kondigt Costa Cruises ook een nieuw programma aan voor de komende seizoenen voor Costa Venezia (in 2023 – Carnival Venezia) en Costa Firenze (in 2024 – Carnival Firenze) . Het bedrijf werkt samen met Carnival Cruise Line en creëert een nieuw concept voor de Noord-Amerikaanse gasten van Carnival wanneer in de lente van 2023 en Costa Venezia voegt zich bij de Carnival-vloot. Costa Venezia wordt gevolgd door Costa Firenze die in het voorjaar van 2024 arriveert.
Carnival zal Costa Venezia en Costa Firenze exploiteren met een aanbod dat de Italiaanse stijl van Costa combineert met de geweldige service, het eten en het entertainment waar de gasten van Carnival van genieten. De schepen zullen hun reguliere Costa-routes blijven volgen totdat ze aan Carnival worden toegewezen voor inzet.

Nederland / België

In het zomerseizoen voert Costa verschillende cruises uit in Noord-Europa. Hierbij is onder andere Amsterdam met zijn Passenger Terminal Amsterdam en Amsterdam IJmuiden de vertrek / aankomsthaven . Vanuit Amsterdam worden cruises verzorgd naar Scandinavië , Engelse wateren , IJsland en de Baltische staten.

Nederland is een seizoensbestemming; het wordt alleen van mei tot en met september aangedaan. Daarnaast worden de afvaarten op de Middellandse Zee en Azië het hele jaar door voorzien. De Caraïben, Zuid-Amerika, Indische Oceaan, Rode Zee en Dubaï zijn bestemmingen die net zoals Noord-Europa seizoensafhankelijk zijn, maar in dit geval winterbestemmingen.

overige schepen en crisis na pandemie

Na de pademie waarbij de cruisesector stil lag voor maanden kregen we de oorlog in Oekraine er nog bij . Hierdoor is een deel van hun publiek uit de Oost-Europese staten niet bereikbaar . Ze moeten zich dus richten op een Westerse Europees publiek , waar ook andere cruisemaatschappijen aanwezig zijn .

De Costa Serena ligt momenteel voor anker in de Perzische Golf en zal op 22 december 2023 weer in de vaart komen.

De Costa Diadema ging na het beëindigen van haar zomerprogramma in de Middellandse Zee, in november 2022 een operationele pauze in. Het ligt aangemeerd in Marseille, zal op 9 april 2023 de activiteiten vanuit Savona hervatten, met cruises van 14 nachten naar de Canarische Eilanden en West-Europa (volgens planning ) .

Momenteel vaart de grootste Costa Cruiseschepen in het winterseizoen , de Costa Toscana in Dubia en de Costa Smeralda in de middelandse zee .

Vloot :

Op 1 januari 2020 ( voor pandemie ) bestond de Costa vloot uit 15 schepen.


De huidige vloot bestaat op 1 januari 2023 nu op 9 schepen .

Costa Fortuna nog operationeel onder Costa voorlopig – Costa Diadema en Costa Serena liggen anker in havens voorlopig – Costa Venezia en Costa Firenze gaan in 2023 en 2024 verhuizen naar Carnival .

Hierin zitten we de twee grootste LNG schepen , Costa Toscana en de Costa Smeralda inbegrepen . Deze grootte schepen vervangen eigenlijk 3 kleinere oudere schepen van passagierscapaciteit .Nu de Costa Fortuna, Costa Victoria, Costa Serena en de Costa Atlantica waren eerder gericht naar de Azaiatische markt ( China) , maar ‘zouden ‘ vervangen worden door de twee nieuwe schepen , Costa Venezia en Costa Firenze , die speciaal werken nieuw gebouwd voor deze markt . Maar ze zijn nooit in deze markt operationeel gekomen .

Het voorzichtige capaciteitsgroeipercentage omvat het voordeel dat nieuw opgeleverde schepen bijna een kwart van de capaciteit van het bedrijf zullen vertegenwoordigen.

Met nu nog extra drie schepen die vertrekken , heeft Carnival sinds het begin van de pandemie dus ongeveer 26 cruiseschepen afgestoten.