De Costa Smeralda , het grootste cruiseschip die vaart onder aardgas.

3 jaar geleden Pers

Op 21 december verlaat Costa Smeralda Savona voor zijn eerste cruise van een week, waarbij Marseille, Barcelona, ​​Palma de Mallorca, Civitavecchia en La Spezia worden aangedaan.

samenvatting

CNG Cruiseschip :

Het belangrijkste van die nieuwe cruiseschip , is dat dit schip aangedreven woordt door aardgas. Omdat aardgas transport en opslag veel volume vraagt , wordt deze gecompreseerd opgeslagen . We spreken zo van CNG, of kortweg voor ‘Compressed Natural Gas’ of’ LNG ,samengedrukt aardgas’.

Ook auto’s kunnen met CNG rijden , en er zijn al een paar CNG tankstations aanwezig in de lage landen . Met de Costa Smeralda wordt ook hiermee , naast de Aida Nova het tweede cruiseschip die Europese havens aandoet . Vanaf 2019 is de Costa Smeralda het vijfde grootste cruiseschip ter wereld.

Het Costa vlaggenschip is ook het meest duurzame schip in de vloot omdat zij LNG (vloeibaar aardgas) als brandstof gebruikt, momenteel de schoonste fossiele brandstof. De naam van het schip, Smeralda, weerspiegelt één van de mooiste toeristische kusten is in Sardinië. , dat Italiaans voor ‘Smaragdkust’ .

Nieuwe stijl van Cruisen :

Met de Costa Smeralda wordt ook een nieuw stijl van cruisen gedaan. Het is het grootste schip van Costa Cruises met 5200 passagiers , 1628 balconhutten en 11 restaurants . Het nieuwe paradepaardje is het Colosseum in het hart van de Costa Smeralda, met ruimte op drie bruggen voor de beste shows. Met de Plaza of Spain: heb je een grote trap met uitzicht op het achterdek en met de Trastevere heb je een plein in het midden van het schip waar bars, winkels en entertainment samenkomen.

Slimme Stad :

Het nieuwe cruiseschip en vlaggenschip , de Costa Smeralda ,is echt een reizende slimme stad.
Naast de belangrijke innovatie van vloeibaar aardgas als aandrijving , omvat het schip een reeks geavanceerde technologische innovaties die zijn ontworpen om de impact op het milieu verder te verminderen.

Zo zal de dagelijkse behoefte aan water wordt rechtstreeks vanuit de zee komen dankzij de ontziltingssystemen van het schip.
Het grote energieverbruik wordt tot een minimum beperkt door LED-verlichting te gebruiken en door verwarming te gebruiken die door de motoren gegenereerde warmte terug te laten winnen.
Ook een specifieke vorm van de romp die is ontworpen om de luchtweerstand in het water aanzienlijk te verminderen en nieuwe generatie van liften die energie terugwinnen door deze opnieuw in het elektriciteitssysteem te introduceren via terugwinning .

Costa Smeralda verliet met vertraging de Turku-scheepswerf op 6 december 2019 op weg naar de Middellandse Zee voor drie presentaties met reisbureaus: Barcelona op 18 december, waar het schip wordt bijgetankt met vloeibaar aardgas en Savona op 20 december.

Op 21 december verlaat Costa Smeralda Savona voor zijn eerste cruise van een week, waarbij Marseille, Barcelona, ​​Palma de Mallorca, Civitavecchia en La Spezia worden aangedaan.

https://youtu.be/ZqXwHhIG2-k

Costa Smeralda :


Volledige omschrijving

Vijf jaar geleden bestelde Costa Cruises de Costa Smeralda bij het Finse Meyer Turku en hertekende daarmee het cruiselandschap. Met dit schip zet Costa Cruises immers een nieuwe standaard binnen de sector. De Costa Smeralda is het eerste schip van het merk (en het tweede van de Groep, naast AIDAnova dat begin 2019 te water werd gelaten) dat op vloeibaar aardgas (lng) zal varen, de schoonste fossiele brandstof ter wereld. In 2021 volgt het tweelingschip van de Costa Smeralda, de Costa Toscana. De bouw van dit schip op dezelfde werf werd deze zomer opgestart.

De Costa Smeralda heeft een brutotonnenmaat van meer dan 180.000 ton en telt 2612 kajuiten, de meeste met balkon. Het schip legt in avant-première op 19 december aan in Marseille, vanwaar het doorvaart naar het Italiaanse Savona, waar de internationale gasten op 21 december 2019 aan boord stappen en het schip vertrekt voor zijn maidentrip. Op 22 december legt het opnieuw aan in Marseille.  

Een authentiek eerbetoon aan Italië. Dit cruiseschip van de nieuwste generatie belooft een nieuwe reiservaring. De inspiratie haalde het daarvoor bij de stijl, de gastvrijheid en de gezelligheid van Italië (het ‘bel Paese’). Dankzij deze nieuwe aanpak geeft het schip de klassieke cruise een compleet nieuwe invulling en brengt het een waar eerbetoon aan Italië. Daarvoor is samengewerkt met de vermaarde ontwerper Adam D. Tihany.  

Eerste schip op vloeibaar aardgas

Bij het ontwerp van de Costa Smeralda is ook aan het milieu gedacht. Dit is het eerste schip met een internationaal cliënteel dat zowel in de haven als op zee op vloeibaar aardgas (lng) werkt. Dit is een grote stap vooruit op het gebied van milieubewustzijn en een betere luchtkwaliteit. De uitstoot van zwaveldioxide en fijnstof in de haven en op zee wordt tot bijna nul herleid. Ook de uitstoot van stikstofoxide en koolstofdioxide vermindert fors.

Route

De eerste cruise van de Costa Smeralda vertrekt op 21 december in het Italiaanse Savona en gaat richting Marseille, waar het schip op 22 december aanmeert. Tot mei 2020 vertrekt het cruiseschip vanuit Marseille voor cruises van telkens een week op de Middellandse Zee. Er zijn stops in Barcelona, Palma de Mallorca, Civitavecchia, La Spezia en Savona. Daarna vaart het schip terug naar Marseille.

De Costa Smeralda vaart langs twee routes:

Lente/zomer, vanaf 24 mei 2020: vertrek in Marseille, iedere zondag, met stops in Barcelona, Palma de Mallorca, Cagliari, Civitavecchia en Savona.

Herfst/winter, vanaf 27 september 2020: iedere zondag, met vertrek in Marseille, richting Spanje, met een eerste stop in Barcelona, gevolgd door Palma de Mallora. Daarna wordt koers gezet naar Italië, met Palermo, Rome – de eeuwige stad – en Savona op het programma.

Prijs vanaf € 831 per persoon in een binnenhut

Reis van 8 dagen/7 nachten, het hele jaar door. 

Algemene voorstelling

‘Reis naar Italië’ aan boord van de Costa Smeralda

De Costa Smeralda brengt een heus eerbetoon aan Italië en belooft een unieke reiservaring, geïnspireerd op de stijl, de gastvrijheid en de warmte van het ‘bel Paese’. Deze hommage begint al bij de naam van het schip, Costa Smeralda (Italiaans voor ‘Smaragdkust’), een van de mooiste toeristische bestemmingen van Sardinië. De namen van de dekken en publieke ruimtes aan boord verwijzen stuk voor stuk naar beroemde plekken en pleinen in Italië. Van Palermo (dek 4), tot Trieste (dek 20) neemt de Costa Smeralda zijn gasten mee op een rondreis door Italië, met de focus op relaxen, culinair genieten en party’s.

Adam Tihany selecteerde vier architecten- en ontwerpkantoren met internationale faam: Jeffrey Beers International, Dordoni Architetti, Partner Ship Desing en Rockwell Group. Zij richtten de binnenruimten in van zowel de Costa Smeralda als zijn tweelingschip dat in 2021 geleverd wordt.

FUN, MODE, SMAAK EN WELLNESS

Het kloppende hart van het nieuwe vlaggenschip is het Colosseo, een zone over drie verdiepingen, centraal in het schip, waar de beste shows worden opgevoerd. De grote schermen aan de muren en op de koepel vertellen in elke aanleghaven een nieuw verhaal, van zonsopgang tot zonsondergang. Het Colosseo is eigenlijk een typische Italiaanse piazza omzoomd met loungebars in verschillende thema’s, waar de gasten aan een glas mousserende Ferrariwijn kunnen nippen of een Campari-cocktail kunnen drinken en intussen door de grote ramen genieten van het weidse uitzicht op de zee.

Piazza di Spagna is dan weer een brede trap over drie dekken aan de achterkant van het schip. Het ontwerp is gebaseerd op de Spaanse Trappen in Rome en is de ideale plek om gasten van alle leeftijden te entertainen. Op het balkon op het bovendek, dat afgewerkt is met een glazen vloer, lijkt het alsof u boven de zee zweeft. Piazza Trastevere op de boeg van het schip verenigt een aantal functies: hier verwent u uzelf met wat shoppingtherapie, prikkelt u uw smaakpapillen in bars als Bacaro Veneziano of Gelateria Amarillo of geniet u van het entertainment dat de acrobaten, straattheatergroepen en muzikanten voor u brengen. Nog een hoogtepunt is de panoramische Passeggiata Volare-promenade, die maar liefst 65 meter hoog is.

Het nieuwe vlaggenschip van Costa Cruises heeft nog meer verrassingen in petto, te beginnen bij het enige echte museum aan boord: het 400 m2 grote CoDe – Costa Design Collection Museum beheerd door Matteo Vercelloni belicht de pracht van het Italiaanse design en etaleert heel wat namen die hebben bijgedragen aan de bouw en het succes van dit schip.

De Costa Smeralda is niet alleen een lust voor het oog, maar ook voor uw smaakpapillen. U hebt de keuze uit 16 restaurants en eetgelegenheden. In de vier hoofdrestaurants, allemaal met de gezellige sfeer van een bistro, proeft u het lekkerste dat Italië te bieden heeft. Dit zijn zowel traditionele gerechten als een modern menu, bedacht door Chef Bruno Barbieri, die meerdere Michelinsterren achter zijn naam heeft staan. Nog een leuke nieuwigheid is Tutti a tavola, waar u met het hele gezin gaat dineren en geniet van het entertainment. Ristorante LAB (Laboratorio del Gusto) is dan weer een culinaire studio waar de gasten zelf de handen uit de mouwen steken en hun eigen diner maken onder begeleiding van de Costa-chefs. En dat is nog niet alles. Pizzeria Pummid’Oro en Teppanyaki staan zeker ook garant voor een aangename avond. Als u gewoon graag onderuitzakt en geniet van een goed glas, dan weet u alweer niet wat eerst gekozen. Er zijn maar liefst 19 bars, waaronder ook themabars in samenwerking met prestigieuze Italiaanse partners, zoals het allereerste illy Caffè op zee, Campari Bar, Aperol Spritz Bar en Ferrari Spazio Bollicine.

U raakt niet uitgekeken in de Sole Mio Spa, ook aan boord van de Costa Smeralda. Deze spa is uitgerust met een schoonheidssalon, een sauna, een Turkse hamam of stoombad, een bad met thalassotherapie, 16 behandelingskamers, een sneeuwgrot, een zoutkamer en een relaxatieruimte. Zegt het u wel iets om rustig te ontspannen of aan uw kleurtje te werken, dan zijn er voor u vier zwembaden, waaronder een overdekt zoutwaterbad. Als u er de voorkeur aan geeft om ook op reis in vorm te blijven, dan trekt u naar het fitnesscenter of een van de vele sportterreinen met uitzicht op de zee. Dankzij de eersteklas fitnesstoestellen van Technogym beleeft u een onvergetelijke ervaring. 

Er is natuurlijk ook aan plezier gedacht. Tussen de vele shows en activiteiten aan boord is er voor elk wat wils te vinden. Ze worden op ieder uur van de dag georganiseerd, telkens op een andere locatie op het schip: acrobatie, themafeestjes, virtuele bandjes en nog veel meer. Andere attracties zijn onder meer het AcquaPark met glij- en roetsjbanen op het hoogste dek, de Teatro Sanremo showlounge die verandert in een nachtclub, de ‘Quelli della Notte’ jazzclub en de spelletjesruimte. De kinderen en tieners aan boord worden niet vergeten. Voor hen is er ook een ruim aanbod, inclusief de Baby Club voor de allerkleinsten, jonger dan drie.

LUXEHUTTEN

De comfortabele en stijlvolle luxehutten ademen de Italiaanse smaak en stijl uit. Ze zijn ontworpen door de Milanese studio Dordoni Architetti en aangekleed met kleuren en geometrische patronen van de Italiaanse stad waarnaar het dek is genoemd. Het resultaat is een knus interieur dat in het licht baadt. De nieuwe categorie kajuiten bezitten een ‘terras boven de zee’, waar de gasten kunnen ontbijten, aan een aperitiefje nippen of genieten van het uitzicht op de deinende golven. Alles samen zijn er 2612 luxe gastenkamers aan boord: 28 suites, 106 luxehutten met terras, 1522 luxehutten met balkon, 168 luxehutten met zicht op de oceaan en 788 luxehutten binnen.

Verantwoord innoveren

Een echte drijvende ‘smart city’

Het eerste schip dat zowel in de haven als op zee gebruikmaakt van vloeibaar aardgas of lng werd vijf jaar geleden besteld en is ontworpen met oog voor het milieu. De aandrijving op lng is een grote stap vooruit op het gebied van milieubewust bouwen. De luchtkwaliteit verbetert aangezien de uitstoot van zwaveldioxide en fijnstof zowel op zee als in de havens tot een minimum wordt herleid. Ook de uitstoot van stikstofdioxide en koolstofdioxide wordt aanzienlijk teruggedrongen.

Bovendien kan het schip zelf voorzien in zijn dagelijkse behoefte aan water (want het zeewater wordt ontzilt) en energie (want er wordt gewerkt met ledverlichting en de warmte van de motoren wordt gerecupereerd).

De bijzondere vorm van de romp is zo ontworpen dat de wrijving met het water sterk vermindert. De liften van de nieuwste generatie recupereren de opgewekte energie en sturen die door naar het elektriciteitsnet.

De Costa Smeralda laat daarnaast ook zien dat het het bedrijf menens is om het gebruik van wegwerpplastic tot een minimum te beperken, een zaak die Costa Cruises al bijna twintig jaar nauw aan het hart ligt. Plastic wordt geweerd uit het grootste deel van de restaurants en het hotelwezen en vervangen door andere materialen. Maar er wordt nog een stapje verder gegaan, om alvast vooruit te lopen op de doelstellingen van Europa.

Het bedrijf kiest er ook voor om afval te sorteren en materialen als plastic, glas en aluminium te recycleren. Zo wordt maximaal ingezet op de circulaire economie. Het nieuwe vlaggenschip zoomt ook in op voeding. Met het programma 4GOODFOOD, dat focust op voedselverspilling en het recupereren van overschotten voor sociale doeleinden (dankzij het Restaurant LAB – Laboratory of Taste of Smaaklaboratorium), worden de passagiers uitgenodigd om op een leuke manier kennis te maken met duurzame voeding.

Technische fiche

Levering:                                                                           december 2019

Scheepswerf:                                                                  Meyer Turku Oy (Finland)

Classificatie:                                                                     RINA

Vlag:                                                                                    Italiaans

Totale lengte (ongeveer):                                          337 m

Breedste gedeelte:                                                       42 m

Max. diepgang (ongeveer):                                       8,95 m

Brutotonnenmaat:                                                        185.000

Totaal aantal kajuiten:                                                 2 612

Totaal aantal lage bedden:                                         5 224

Totaal aantal passagiers:                                             6 554

Totale bemanning (max.):                                          1 678

Vermogen van de hoofdmotoren:                         61 760 kW

Maximale aandrijfvermogen                                    37mW

Verhouding cabines met balkon                                             63,7%

Snelheid:                                                                           17 knopen

Boegschroeven:                                                             4 x 3 500

LNG                                                                                     3 350m3

Scheepvaart brandstof                                                2 100m3

Binneninrichting en design is een bloemlezing van Italië.

De exclusieve binneninrichting van het schip is een ‘bloemlezing van Italië’: een creatieve en feestelijke ode aan het land en zijn geschiedenis, geïnterpreteerd door vier architecten- en ontwerpkantoren, onder het goedkeurende oog van directeur creatie Adam. D. Tihany. Voor de inrichting van het schip werd nauw samengewerkt met belangrijke en bekende Italiaanse bedrijven.

Adam D. Tihany, een van de grootste hotelontwerpers ter wereld, leidde het ontwerp van de Costa Smeralda in goede banen. Zijn inspiratie haalde A. Tihany uit het thema ‘Een bloemlezing van Italië’. Het ontwerpteam ging uit van een vernieuwend concept en werkte een aantal interieurs uit. Dat concept is gestoeld op de geschiedenis en de tradities van het merk, maar ook op een persoonlijke visie op stijl. Trots, karakter, verfijning, tijd en stijl zijn de vijf pijlers van de inrichting van de Costa Smeralda. Daarbij komt nog het sleutelconcept: het bij elkaar brengen van het Italië van vandaag – en alle topproducten en topervaringen dat het te bieden heeft – en het Italië van toen, dat in het collectieve geheugen zit (‘Italia’ & ‘Italië’). Het geheel zorgt voor een unieke en onvergetelijke ervaring!

Het thema ‘Een bloemlezing van Italië’ is een authentiek eerbetoon aan Italiaans design, cultuur en uitstraling”, zegt Tihany.Al van bij het begin is Costa een ambassadeur van de Italiaanse gastvrijheid en cultuur in de wereld. Het is een 100% Italiaans merk, waar niet alleen Italianen, maar ook toeristen uit Europa gek op zijn. Het Italië als een wereld van dromers en het authentieke Italia zoals de Italianen het dagelijks beleven vormen samen het ‘bel Paese’. Die synergie en interactie zijn de basis van ons designconcept. Toen er mensen gekozen moesten worden om deze visie uit te dragen, stelde ik een divers internationaal team samen van creatieve denkers met elk hun eigen ervaring en kijk op de wereld. Die combinatie van visies zou via de Costa Smeralda een brug maken tussen Italië en Italia.”

De bloemlezing van Italië is voor mij een nationale trots die van generatie op generatie wordt overgedragen”, vervolgt Tihany. “Het is een plek waar smaak aanvoelt als een droom en waar de tijd wat trager lijkt te verstrijken. Stijl is hier koning, schoonheid koningin en het gedrag van de mensen kan de wereld veranderen. Die ideeën Trots, Smaak, Tijd, Stijl en Gedrag hebben onze interpretatie van het thema van dit schip in deze richting geduwd.”

De Costa Smeralda biedt ook onderdak aan het allereerste designmuseum ooit op een cruiseschip, de enige ruimte aan boord die Tihany en zijn studio zelf hebben ontworpen. Het Costa Design Collection Museum (CoDe) is de Italiaanse smaak in een notendop, een interactieve viering van het beste van het hedendaagse Italiaanse design, van film over mode en meubels tot gebruiksvoorwerpen.

Adam Tihany selecteerde vier architecten- en ontwerpkantoren met internationale faam om de binnenruimten van de Costa Smeralda en van het tweelingschip de Costa Toscana, dat in 2021 volgt, te ontwerpen: Dordoni Architetti, Rockwell Group, Jeffrey Beers International en Partner Ship Design. Adam Tihany hield als creatief directeur een overzicht over het design en de branding van het nieuwe schip. Deze pool van talent mondde uit in een ongeëvenaarde visie op design en het concept van een cruiseschip, zoals dat nog nooit eerder vertoond is.

Deze vier architecten- en ontwerpkantoren hebben heel wat internationale ervaring op het gebied van hotelwezen, restauratie en publieke ruimten. Het is hun opdracht om ‘de bloemlezing van Italië’ een nieuwe invulling te geven en uit te gaan van de geschiedenis en de tradities van het land, maar dan met een persoonlijke interpretatie van de Italiaanse stijl.

De Costa Smeralda, een schip met een open blik op de zee, zoals de Italiaanse piazza’s, een plek waar geleefd wordt, gedeeld wordt …

Het kloppende hart van het nieuwe vlaggenschip is het Colosseo, een zone over drie verdiepingen, centraal in het schip, waar de beste shows worden opgevoerd. De grote schermen aan de muren en de koepel vertellen in elke aanleghaven een nieuw verhaal, van zonsopgang tot zonsondergang. Hier bevinden zich de belangrijkste thema- en loungebars, waar de gasten een glas kunnen drinken en intussen door de grote ramen genieten van het weidse uitzicht op de zee.

Piazza di Spagna is dan weer een brede trap over drie dekken aan de achterkant van het schip. Dit is de place to be voor entertainment voor groot en klein. Op het openluchtbalkon op het bovendek, dat afgewerkt is met een glazen vloer, lijkt het alsof u boven de zee zweeft. Ook Piazza Trastevere op de boeg van het schip is een ‘piazza’ waar de gasten kunnen chillen, babbelen en genieten van de sfeer van bars zoals Il Bacaro in Venetiaanse stijl en Gelateria Amarillo, boetieks en muziekoptredens. Alles op een en dezelfde plek. Nog een hoogtepunt (letterlijk dan) is de panoramische Passeggiata Volare-promenade, die maar liefst 65 meter hoog is en een spectaculair uitzicht biedt.

In de luxehutten van de Costa Smeralda, een ontwerp van Dordoni Architetti, vloeit nationale trots samen met Italiaanse stijl op een soort ‘rondreis’ door Italië. Elk dek staat in het teken van een Italiaanse stad, die als referentiepunt dient voor de interieurinrichting. Die stad bepaalt het kleurenpalet en de sfeer, die worden doorgetrokken van de lange hallen tot binnen in de hutten, die op hun beurt ‘een stad in de kamer’ zijn. We beginnen op dek 4 met Palermo. De reis gaat verder naar het noorden over 11 dekken, elk aangekleed als een Italiaanse parel, denk aan Capri, Rome, Venetië, Firenze en Milaan. Afronden doen we in Bellagio op dek 17.

Rockwell Group liet theater en architectuur samenvloeien en ontwierp een groot aantal van de voorzieningen aan boord, onder meer het ‘Colosseo’, dat een flexibele ruimte is; het ‘Teatro Sanremo’, dat omgetoverd wordt tot nachtclub; en een beach club met zonnedek, een knipoog naar het terrasvormige landschap in het zuiden van Italië. Het drie verdiepingen tellende Colosseo doet denken aan een echte Italiaanse piazza: er is inspiratie gehaald bij het Campidoglio en er is een atrium met koepel, waarin acrobaten hun kunsten kunnen uitvoeren. Maar er is aan nog veel meer gedacht. Er zijn ook gastronomische en informele restaurants, bars en lounges, een fotogalerij en excursies en clubs voor kinderen en tieners.

Jeffrey Beers International richtte zijn aandacht aan boord van de Costa Smeralda op meerdere thema’s: het Casino, de Jazz Club, bars en restaurants, allemaal in verschillende vormen en afmetingen volgens het gebruik en de ervaringen die geboden worden. Iedere plek brengt op zijn eigen manier hulde aan de Italiaanse kunst, cultuur en vakmanschap. Luchters van Murano-glas, kleurrijke stoffen en vloeren die u doen wegdromen van Italiaanse palazzi en piazza’s, afgewisseld met op maat gemaakte vloerbekleding die veel weg lijken te hebben van abstracte schilderijen, een knipoog naar Italiaanse iconen en gebruiken.

AWK, een zusterbedrijf van Partner Ship Design, was de coördinerend architect en werkte nauw samen met de scheepswerf van Meyer Turku en het ontwerpteam. Partner Ship Design stond in voor het ontwerp van een reeks bars en restaurants voor divers gebruik, kookateliers en ruimten voor persoonlijke verzorging. Ook de buitenkant werd minutieus onder de loep genomen: dekken met alle toebehoren, een buitenpromenade en alle openluchtruimten die een fundamenteel onderdeel zijn van de cruise-ervaring. Partner Ship Design heeft heel wat stimuli, iconische referenties en verwijzingen in het project aangebracht, gaande van Italiaans classicisme tot meer pop-georiënteerde beelden en motieven.

Voor een echte, authentieke ‘Italian made’-ervaring is het meubilair aan boord van de Costa Smeralda afgewerkt door prestigieuze Italiaanse firma’s, wier namen synoniem zijn voor de uitzonderlijke kwaliteit en het gevoel voor design van het land.

Het ontwerp van de kajuiten

De Costa Smeralda telt in totaal 2612 hutten, waarvan 28 suites, 106 hutten met wintertuin en terras, 1522 hutten met balkon, 168 buitenhutten en 788 binnenhutten. Het ontwerp van de hutten aan boord van de Costa Smeralda is van de hand van het Milanese architectenkantoor Dordoni Architetti.

De passagiers lopen op ieder dek door een andere Italiaanse stad. Nationale trots gaat hand in hand met een Italiaanse stijl op maat. Een unieke reis dwars door Italië als het ware. We beginnen op dek 4 met Palermo, vervolgens gaat het bezoek verder naar het noorden, via 11 dekken, elk in het teken van een Italiaanse stad. Denk aan Capri, Rome, Venetië, Firenze, Milaan en Bellagio. Eindigen doen we op dek 17. Een grote rondreis langs de bekendste Italiaanse steden.

De comfortabele en stijlvolle kajuiten stralen de Italiaanse stijl uit. Ze zijn ingericht met de kleuren en geometrische motieven van de stad waarnaar het dek is genoemd. Het resultaat is een knus interieur dat in het licht baadt. De nieuwe categorie kajuiten bezitten een ‘terras boven de zee’, waar de gasten kunnen ontbijten, aan een aperitiefje nippen of genieten van het uitzicht op de deinende golven.

Van de gang waar zich de liften bevinden tot de hallen boven pakt het decor de passagiers in, begeleidt het hen naar hun kajuit en blijft het ook daar op de achtergrond aanwezig. Alles verwijst telkens naar de stad die centraal staat op het dek en is terug te vinden in de afbeeldingen, texturen en kleuren. Ook hier weer vatten zij het karakter en de sfeer van elke stad goed samen, met als resultaat een comfortabele leefruimte, helemaal in lijn met het Italiaanse idee van stijl en verfijning.

Zodra ze hun kajuit binnenstappen, zien de gasten een ‘fotoschilderij’, met ingebouwde tv, een uitzicht dat hen meteen aan een van de beroemdste Italiaanse steden doet denken. De kleuren vormen een harmonieus geheel, met als resultaat een homogene, moderne en rustgevende omgeving. Ook de badkamer is bijzonder. De muren lijken van marmer en boven in de douche zit een raam, waardoor een gevoel van ruimte en licht wordt gecreëerd.

Meubilair: grote Italiaanse namen

Om een echte “Made in Italy” designervaring te bieden, zijn het meubilair, de verlichting, bekleding en accessoires in elke kajuit speciaal ontworpen door Dordoni, die daarvoor samenwerkte met prestigieuze Italiaanse namen, zoals Molteni&C (sofa’s en stoelen), Roda (aankleding van de balkons), Flos (decoratieve verlichting), Dedar en Rubelli (textiel en stoffen). Deze merken zijn deel van een ruimere samenwerking rond de inrichting van schepen, waartoe 15 fabrikanten behoren, onder wie Kartell, Poltrona Frau en Alessi. En omdat deze grote namen zich aan de nieuwe schepen van Costa verbinden, zijn de cruiseschepen uitgerust en ingericht met ‘het beste van Italië’.

Het team architecten en ontwerpers

Over Adam D. Tihany

Adam D. Tihany, ontwerper met internationale faam, creëerde luxueuze en vernieuwende hotel- en restaurantinterieurs in sommige van de bekendste gebouwen wereldwijd, met name Beverly Hills Hotel, Belmond Hotel Cipriani in Venetië, Four Seasons Dubai DIFC en Oberoi New Delhi. Tihany was een van de eerste ontwerpers die samenwerkte met internationale chefs als Thomas Keller, Heston Blumenthal, Daniel Boulud en Wolfgang Puck om samen met hen tot de verbeelding sprekende interieurs te ontwerpen. Zijn gesofisticeerde ideeën zijn vaak revolutionair, maar heel persoonlijk, en worden aangepast aan de visie van de klant. De ligging van het pand wordt echter nooit uit het oog verloren. Tihany is een klinkende naam in de cruisewereld. Hij richtte zijn artistieke passie op het thema van de zee en bedacht vernieuwende concepten voor de schepen van Holland America Line en de ultraluxeschepen van Seabourn. Zijn hele carrière lang lanceerde Tihany productengamma’s voor grote internationale bedrijven. Met zijn onlangs op de markt gebrachte Tihany Product Design knoopt hij opnieuw belangrijke samenwerkingen aan met wereldwijd gekende producenten.

Over Dordoni Architetti

Het architectenkantoor uit Milaan werd opgericht door Rodolfo Dordoni, Alessandro Acerbi en Luca Zaniboni. Wie aan de beroemde Italiaanse inrichting denkt, denkt aan Dordoni Architetti. De persoonlijke invalshoek is het resultaat van een diepgaand onderzoek naar de inrichting van de ruimten en van een minutieuze selectie van materialen. Dit kantoor heeft veel ervaring in het plannen van een architectuurproject en in binnenhuisinrichting.

Over Rockwell Group

Het multidisciplinaire architectuur- en designkantoor legt bij ieder project dat het opstart, de klemtoon op innovatie. Met kantoren in New York, Madrid en Shanghai en 250 medewerkers staat Rockwell Group voor vakmanschap, stijl en verfijning. De groep bedenkt uitzonderlijke ervaringen en omgevingen overal ter wereld. Enkele projecten zijn ‘The New York EDITION Hotel’, de renovatie van ‘NOBU’-restaurants en -hotels, hotel ‘Westin Palace’ in Madrid, ‘W hotels Worldwide’, ‘TED Talks Theater’ in Vancouver, ‘OMNIA nightclubs worldwide’ en ‘TAO Downtown’ in New York.

Over Jeffrey Beers International

Jeffrey Beers International (JBI) is een complete designstudio met een portfolio vol bekroonde projecten en ontwerpen in allerlei categorieën. Jeffrey Beers stichtte het kantoor in 1986. Het symboliseert de rijke artistieke en culturele context van de stichter, maar ook zijn verfijnde oog en zijn bijzondere vakmanschap. Het resultaat is een dynamisch en divers bedrijf met een team van architecten, interieurontwerpers, schilders, beeldhouwers en grafici, die elk hun eigen kijk en invalshoek op het project meebrengen. Zijn gevoel voor smaak en professionaliteit is sterk beïnvloed door grote namen als Daniel Boulud en ontwikkelaars als Silverstein Properties en projecten met vermaarde huizen zoals ‘One & Only’, ‘Waldorf Astoria’ en ‘Fontainebleu’. De projecten van Jeffrey Beers International gaan veel breder dan restaurants, hotels en gebouwen. Ze willen ook andere domeinen van design op hun kop zetten en daarbinnen een belangrijke speler worden.

Over Partner Ship Design

De naam Partner Ship Design staat voor zee, schepen en creativiteit.Het bedrijf werd in 1991 door Kai Bunge en Siegfried Schindler opgericht in het Duitse Hamburg. Al van bij het begin specialiseerde Partner Ship Design zich in projecten voor de cruise-industrie. Dit is een van de belangrijkste interieur- en architectenkantoren die hun medewerking verlenen voor de interieurinrichting van de schepen van AIDA, Costa Cruises en Carnival Cruise Line. Daarnaast zijn zij ook de partner voor zeilschepen en rivierboten. Zij nemen alles in handen, van het uitwerken van de algemene lijnen van een project tot het interieurontwerp en de supervisie. Het team bestaat uit 50 creatieve professionals die uniek en hoogstaand werk afleveren. Zij creëren sfeer en emotie op maat van ieder project.

Costa Design Museum (CoDe)

Het allereerste museum aan boord van een cruiseschip dat

hulde brengt aan Italiaans design

De Costa Smeralda is geen schip zoals de andere cruiseschepen. Hier wachten de passagiers nog heel wat andere verrassingen en nieuwigheden, te beginnen bij het enige echte museum aan boord. De Costa Smeralda staat helemaal in het teken van Italië en van alle aspecten die het land tot het meest geliefde en bewonderde ter wereld maken. Design is daar onlosmakelijk mee verbonden. Dit ‘museum op zee’ heeft een oppervlakte van 400 m² en laat het beste zien van wat het Italiaanse design te bieden heeft op uiteenlopende vlakken als mode, design in transport of Italiaanse film.

De collectie CoDe verwijst naar het verhaal van ‘Made in Italy’ en brengt hulde aan de wereldwijde invloed die de Italiaanse  creativiteit heeft en die zich vandaag nog steeds laat voelen. Dit unieke project is de perfecte illustratie van het thema van dit schip, het beste wat Italië te bieden heeft. De passagiers worden uitgenodigd om enkele belangrijke momenten in de geschiedenis van het Italiaanse design opnieuw te beleven. Het museum is samengesteld door Matteo Vercelloni*, een autoriteit op het gebied van architectuur en design en docent designgeschiedenis aan Polidesign (polytechnische universiteit, faculteit Design) in Milaan.

Het museum is een ontwerp van Adam D. Tihany, artistiek directeur van de Costa Smeralda. Het ligt centraal, zodat de passagiers er tijdens hun reis meerdere keren binnenlopen.

*Matteo Vercelloni is geboren in Milaan, waar hij in 1986 aan de polytechnische faculteit met onderscheiding zijn diploma architectuur behaalt. Zijn professionele carrière begint wanneer hij nog studeert. Hij werkt samen met zijn vader, Virgilio Vercelloni, en de firma Uniplan, waarvan hij directeur is.

In 1991 krijgt hij voor zijn ‘architectonic critical’ een speciale vermelding tijdens de journalistieke architectuurwedstrijd Caoduro. Hij is docent designgeschiedenis aan Polidesign (polytechnische universiteit, faculteit design in Milaan) en doceert aan NABA, ISAD, IED en de Accademia di Belle Arti di Brera in Milaan. Vercelloni schrijft ook geregeld voor gespecialiseerde architectuur- en designtijdschriften, zoals INTERNI, Abitare, Costruire, Flare, Domus, D-Donna, Lotus International en Casabella. Sinds 2000 is hij redactioneel adviseur bij INTERNI, katern architectuur. In 2008 begon hij voor alle architectuurprojecten samen te werken met architect Stefano De Feudis.

Culinair genieten

Een gastronomische, originele, unieke, rijke en gevarieerde ervaring

De maaltijden aan boord van de Costa Smeralda worden in Italiaanse stijl geserveerd. Elke dag, van het ontbijt tot het avondeten, bereiden de chefs talloze lekkernijen die de smaakpapillen van de passagiers prikkelen. Er zijn restaurants met zicht op zee, levendige bistro’s of eethuisjes waar Barilla-spaghetti geserveerd wordt, de symbolische Italiaanse pasta die wereldwijd bekend is. Alles samen zijn er 16 restaurants en eetgelegenheden aan boord van de Costa Smeralda, waar passagiers uit alle hoeken van de wereld heerlijk kunnen eten. 

Dagelijks worden in de vier hoofdrestaurants meer dan 500 traditionele recepten uit 18 regio’s geserveerd: La Colombina, Il Meneghino, Arlecchino en Il Rugantino, waar een gezellige bistrosfeer hangt. Voorts zijn er ook de twee stijlvolle restaurants Bellavista en Panorama, die voorbehouden zijn voor leden van de Costa Club Perla Diamante en passagiers die een suite hebben geboekt. In de vier hoofdrestaurants kunnen de gasten aan tafel plaatsnemen voor twee heel bijzondere avonden. Ze reserveren een tafeltje voor een stijlvol galadiner met een menu opgesteld door de chef van Costa Cruises of ze kunnen een nieuw menu ontdekken van de veelvuldig met sterren bekroonde chef Bruno Barbieri, die voeding voor zich laat spreken. Hij serveert 12 bijzondere gangen. Tijdens de diners wordt het menu van restaurant Panorama uitgebreid met specialiteiten die de chefs aan boord elke dag vers bereiden.

Bovendien opent voor het eerst het buffetrestaurant Tutti a Tavola aan boord van een Costa-schip. Dit restaurant is helemaal gewijd aan gezinnen met kinderen tussen 3 en 6 jaar en serveert duurzame voeding met een hoge voedingswaarde en menu’s gericht op kinderen. Bij elke maaltijd hoort ontspanning. Zo kunnen de kinderen zich uitleven in hun eigen zone vlak bij het restaurant en genieten de ouders van de rust op een terras met zicht op zee. Daarnaast zijn er ook gerechten voor volwassenen te verkrijgen. In het tweede buffetrestaurant, La Sagra dei Sapori, kiezen de passagiers dagelijks uit diverse en gevarieerde gerechten. Het restaurant is verdeeld in vier zones, volgens het aangeboden gerecht: vlees, pasta, zeevruchten en vegetarisch.

In La Vetta Lasagna en Bruschetta kan iedereen terecht die houdt van de smaakvolle Italiaanse keuken: lasagne, aardappelgratin, bruschette. En overal waar u kijkt, is er het adembenemende uitzicht vanaf dek 17.

De saladebar Settimo cielo is een buitenbuffet op dek 18, waar op bestelling verse salades worden samengesteld – deplace to be voor vegetariërs, vegans en iedereen die graag een gezonde, lichte lunch eet.

Aan boord van het cruiseschip zijn ook vijf betalende restaurants waar de Costa-passagiers Italiaanse en internationale specialiteiten kunnen ontdekken.

De Costa Smeralda is trots op een bijzondere nieuwkomer, het Restaurant LAB (Smaaklaboratorium). Hier steken de passagiers zelf de handen uit de mouwen en kunnen ze onder het waakzame oog van de Costa-chefs uittesten hoe bedreven ze in de keuken zijn. Samen met de kinderen of vrienden bereiden ze smakelijke borden. Ze kunnen zich ook laten verrassen door een mystery box. De chefs onthullen niet alleen hun keukengeheimen, maar laten de passagiers ook zien hoe ze kunnen koken zonder voedsel te verspillen.

Pizzeria Pummid’oro is de ideale keuze voor een ontspannen avond met een 100% Made in Italy-pizza. Ervaren pizzaioli bakken de klok rond overheerlijke pizza’s in de houtoven. Er wordt uitsluitend gewerkt met Italiaanse ingrediënten met herkomstbenaming, zoals tomaten uit San Marzano of bloem en gist die in samenwerking met de universiteit van gastronomische wetenschappen in Pollenzo wordt geselecteerd. Die universiteit promoot net als Costa Cruises duurzame voeding met respect voor het milieu en de omgeving. Er staan 14 pizza’s op het menu. Natuurlijk zijn er de klassiekers (Margherita, Napoli, Quattro Stagioni en Calzone), maar u proeft er ook bijzondere pareltjes, zoals de Ligurische focaccia met kaas.

Restaurant Teppanyaki is dan weer geknipt voor een bijzondere avond. In een uitnodigende oosters ogende zaal proeven de passagiers van vers bereide Japanse specialiteiten. Ze zien de chefs aan het werk in de keuken. Restaurant Il Bacaro serveert zijn gasten cicchetti, Venetiaanse hapjes, met een glas uitgelezen wijn. Verder eet u hier ook vis en vlees of een vegetarisch tussendoortje, aperitiefhapjes en overheerlijke diners.

Als u de dag graag begint met een internationaal ontbijt, Italiaans street food wilt ontdekken of zin hebt in een stuk fruit, dan kunt u de hele dag door terecht in de Salty Beach Street Food.

Themabars:

Het beste van de Italiaanse keuken en wijn

Al meer dan 70 jaar brengt Costa Cruises een ode aan de Italiaanse keuken en wijn. De Costa Smeralda is geen uitzondering op deze traditie en biedt zijn passagiers de kwaliteit en excellentie die zo kenmerkend zijn voor Italië dankzij de samenwerking met gerenommeerde Italiaanse namen.

Ook de themabars van de Costa Smeralda zijn het resultaat van deze 100% Italiaanse partnerships. Elke bar is ontworpen in samenwerking met prestigieuze Italiaanse merken die over de hele wereld bekendstaan voor hun kwaliteit, zoals illy Caffè, Campari, Ferrari Trento en Aperol. Wie kiest voor een vakantie aan boord van het nieuwe vlaggenschip, geniet bovendien van de producten en knowhow van nog een hele resem andere grote namen in de wereld van de Italiaanse gastronomie en wijn, zoals Barilla, Guido Gobino, Luigi Biasetto, Agrimontana en de Universiteit van de gastronomische wetenschappen van Pollenzo. Door samen te werken met deze prestigieuze partners kan Costa Cruises haar passagiers aan tafel het beste van Italië serveren en hen een onvergetelijk verblijf garanderen.

De hippe themabars zijn te vinden in twee belangrijke zones op het schip: het zwembad en het Colosseo. Elke bar is geeft de kenmerken en waarden van het merk weer. De producten, de inrichting en de sfeer van de bars zijn ontworpen in samenwerking met de Italiaanse topmerken om de passagiers een authentieke ervaring te bieden.

iLLY CAFFÈ

illy Caffè bevindt zich op dek 6 op het terras van het Colosseo. De inrichting van de bar is volledig in de stijl van het merk, die overal ter wereld wordt herkend. De toonbank, het kloppende hart van de bar, is typisch voor een traditionele Italiaanse bar. illy Caffè wordt het trefpunt voor smaakliefhebbers, met een rijk en gevarieerd aanbod voor elk moment van de dag: de unieke aroma’s van illy koffie, vergezeld van minigebakjes voor het ontbijt, lekkere, zoete hapjes voor wie een kleine honger heeft en een assortiment aperitieven voor een ontspannen moment voor het diner. De sfeervolle muziek en de aparte verlichting van het Colosseo maken alles nog aangenamer.

CAMPARI BAR

Je hoeft alleen maar naar het volgende dek te gaan om te genieten van een glaasje in de Campari Bar, ook op het terras van het Colosseo. Deze themabar serveert een ruime keuze aan originele cocktails: Negroni, Americano, Boulevardier, Ginger Mojito, Campari Tonic en tal van andere.

FERRARI SPAZIO BOLLICINE

Ferrari Spazio Bollicine op het terras van het Colosseo (dek 7) is de themabar van Ferrari Trento. In deze bar draait alles rond het toonaangevende gamma van mousserende wijnen van Ferrari, voor al wie dol is op bubbels of verfijnde cocktails. Cruisegasten kunnen er chillen al nippend aan een Blooming Perlé, Ferrari Spritz, Ferrari YouGo of Ferrari MaximIce, of zich eens laten verleiden door een speciaal voor Costa gemixte Ferrari Smeralda of Ferrari DemiFresh. Deze drankenlijst wordt nog aangevuld met Tenute Lunelli-wijn, een selectie Prosecco Superiore Bisol1542 en Grappa Segnana, en Surgiva-mineraalwater. Ferrari Spazio Bollicine serveert bij het aperitief en de late avonddrankjes ook hapjes. De recepten ervan zijn samengesteld in samenwerking met Locanda Margon, het sterrenrestaurant van Casa Ferrari.

APEROL SPRITZ BAR

De Costa Smeralda beschikt ook over een bar die volledig in het teken staat van de beroemdste Italiaanse aperitief: de spritz. Op dek 17, dicht bij het zwembad, kunnen de passagiers in de Aperol Spritz Bar genieten van verfrissende drankjes die uitsluitend op basis van Aperol worden gemaakt. Een dj en zanger zorgen voor extra sfeer.

PRESTIGIEUZE MADE IN ITALY PARTNERSHIPS

Bij patisserie Amarillo kunnen de passagiers proeven van de beroemde macarons van Biasetto, een bekende banketbakker uit het Italiaanse Padua, of van de onweerstaanbare pralines met gianduja van de hand van Guido Gobino, een prestigieuze Italiaanse chocolatier. Tijd voor een frisse toets? Ga dan richting Gelateria Amarillo om een ijsje te kiezen uit de 18 smaken van Agrimontana.


Op de Costa Smeralda ontbreekt het ook niet aan producten van Barilla, nog zo’n partner waarmee de cruisemaatschappij al jarenlang samenwerkt. Dankzij dit succesvolle partnership blijft Costa Cruises haar passagiers overheerlijke Italiaanse streekgerechten aanbieden, met als sterproduct natuurlijk hét symbool van de Italiaanse keuken: pasta.

Costa Cruises blijft constant streven naar topkwaliteit en werkt daarom sinds 2015 samen met de Universiteit van de gastronomische wetenschappen van Pollenzo. Het doel van dit project zijn duurzame gerechten op de Costaschepen, die worden bereid met de belangrijkste producten van het mediterrane dieet, dat algemeen erkend is als gezond, evenwichtig en lekker.

SMAAKLABORATORIUM

Voedsel is van levensbelang voor de mens. Het is daarom de basis van vele culturele tradities. Costa Cruises heeft voeding dan ook centraal gesteld in haar strategie voor duurzame ontwikkeling, die focust op de waarde van voedsel en verantwoorde consumptie.

De cruisemaatschappij heeft een duidelijk en coherent stappenplan opgesteld om haar doelstellingen te bereiken in overleg met haar belangrijkste stakeholders. In die optiek heeft Costa het 4GOODFOOD-programma uitgewerkt. Dit is een onuitgegeven project in de cruise- en restaurantsector rond verantwoorde consumptie, waarbij alle grote spelers zijn betrokken. In 2018 heeft Costa een ambitieuze doelstelling aangekondigd: voedselverspilling met de helft verminderen tegen 2020, dit is 10 jaar vóór de datum die in de Agenda 2030 van de VN is vastgelegd.

Om de waarde van voedsel en de verantwoorde consumptie ervan te promoten, kiest Costa voor een globale aanpak. Het Smaaklaboratorium van de Costa Smeralda is daarbij een opvallend project, een nieuwe mijlpaal in haar stappenplan.

In samenwerking met de Universiteit van de gastronomische wetenschappen van Pollenzo, een van haar strategische partners, heeft Costa een reeks belevenissen ontwikkeld voor mensen op zoek naar de perfecte vakantie. Ze getuigen van het engagement van het bedrijf voor een duurzame voeding. Het Smaaklaboratorium is een primeur. Het combineert entertainment en sensibilisering. Klanten kunnen er hun creativiteit in de keuken de vrije loop laten. Ze roeren in de potten naast de chef-koks en schitteren in een aangename en leerzame omgeving.

De activiteiten zijn gebaseerd op drie concepten: duurzame voeding, de waarde van voedsel en verantwoorde consumptie. Het Smaaklaboratorium is uitgedacht als een plek waar het goed is om samen te zijn. Bij de bereiding van het eten wordt de waarde ervan in de verf gezet en worden de tafelgasten gesensibiliseerd. Niet alleen krijgen ze kooktips en leren ze nieuwe kooktechnieken, maar ook worden ze bewust gemaakt van de problematiek van de duurzaamheid van voedsel. In het Smaaklaboratorium leren ze kwaliteitsingrediënten te kiezen, verspilling tot een minimum te beperken en ervaringen uit te wisselen.

De Costa Smeralda, ambassadeur van verantwoorde innovatie, is een volwaardige smart city. Het Smaaklaboratorium zorgt voor meer interactie met de havens door middel van activiteiten waarbij de lokale bevolking wordt betrokken. Het is daarmee een waardevol forum om projecten te ontwerpen en te ontwikkelen in samenwerking met de lokale gemeenschappen.

Het Smaaklaboratorium telt 24 kookeenheden en in totaal 48 zitplaatsen om deel te nemen aan de degustatieworkshops. Het beschikt bovendien over een video-opnamesysteem om deze culinaire ervaringen te filmen en live uit te zenden. Zitplaatsen zijn beschikbaar op reservering.

Terwijl de chef-koks technische bijstand verlenen aan de deelnemers, informeren begeleiders de gasten over de duurzaamheidskwesties die tijdens de workshops ter sprake komen.

Het Smaaklaboratorium biedt de volgende activiteiten aan:

 1. Mystery box

Bij dit spel worden fictief boodschappen gedaan en een maaltijd bereid om de kennis van de deelnemers over duurzaam voedsel en voedselkwaliteit te testen. De chronometer en kleine hindernissen zorgen voor wat competitie tussen de deelnemers. Tegelijk wordt stilgestaan bij het eeuwige probleem van tijdsgebrek om inkopen te doen en te koken met beperkte culinaire vaardigheden. Dit spel maakt de deelnemers vertrouwd met verschillende tools om hun inkopen en maaltijdbereiding te evalueren, met de nadruk op zowel de gezondheid (voedingsprofiel) als het milieu (minder afval en meer lokale seizoensproducten). Door enkele eenvoudige kooktechnieken te leren, wordt de wedstrijd een persoonlijke uitdaging: uw kookkunsten verbeteren om uw impact op de planeet te verminderen.

 • Fijnproever in 1-2-3

Deze activiteit omvat twee delen. Ten eerste een voorbereidingsfase waarin de deelnemers leren hoe ze zintuiglijke eigenschappen van wijn, kaas en charcuterie kunnen waarnemen. Zodra hun zintuigen zijn aangescherpt, gaan de deelnemers een uitdaging aan die hun creativiteit zal stimuleren om de perfecte foodpairing te vinden.

 • In de keuken van de chef-kok

De deelnemers spelen de rol van keukenmedewerkers die ervaren hoe het is om in een keukenteam mee te draaien. Ze zijn de helden van hun avontuur en creëren hun eigen gerechten. In deze simulatie werken de cruisegasten samen met de chef-kok, steken ze heel wat nieuwe kennis op en krijgen ze daardoor genoeg zelfvertrouwen om chef de partie te worden.

De deelnemers moeten het eens worden over het menu en het gastronomische diner samen klaarmaken, waarmee ze vervolgens hun smaakpapillen verwennen. Ze worden verdeeld over verschillende teams, zijn vrij om veranderingen aan te brengen en de borden creatief te dresseren met de hulp van de chef van Costa.

 • Gezinsactiviteit

Het Smaaklaboratorium is ontworpen om cruisegasten samen te brengen, hen vaardigheden en kennis bij te brengen, en ervaringen uit te wisselen in de keuken. Kinderen van alle leeftijden kunnen hun eigen hapjes klaarmaken en die daarna met elkaar delen. In de keuken kunnen hun ouders hen helpen en op verschillende manieren proberen om hen in het dagelijkse leven te betrekken bij het koken. Onder leiding van de chef-kok nemen de kinderen verschillende beslissingen die hen ertoe aanzetten hun consumptiegewoonten te beoordelen. Ze krijgen daarvoor informatie over grondstoffen (geraffineerd meel, additieven, suiker) en smaken. Doel: kinderen op een speelse manier leren om nieuwe smaken te herkennen en te waarderen.

 • Taarten bakken

Deze activiteit bestaat uit drie delen: het deeg bereiden, vulling of topping toevoegen en de taart versieren. De deelnemers leren eerst hun ingrediënten te kiezen, te zorgen voor een correcte voedingswaarde en voorrang te geven aan natuurlijke seizoensingrediënten. Vervolgens krijgen ze tijdens de laboratoriumactiviteit technische tips om het bakken tot een goed einde te brengen en delen ze hun baktips met elkaar. Kunstmatige bereidingen worden ingeruild voor duurzame, voedende ingrediënten. De sublieme uitdaging is om een mooi versierde taart te maken, die zal worden beoordeeld op basis van drie criteria: esthetiek, smaak en duurzaamheid.

Entertainment

Verrassende en verrijkende belevenissen

Entertainment is altijd al een sterk punt geweest van de Italiaanse cruisemaatschappij. De Costa Smeralda biedt tal van nieuwigheden aan. Het nieuwe concept is speciaal ontworpen voor het vlaggenschip en omvat tal van spektakels en activiteiten op maat van verschillende doelgroepen, die op hetzelfde ogenblik in verschillende zones van het schip worden aangeboden. De evenementen zijn gevarieerd en vol verrassingen, met technische innovaties die de cruisepassagiers van hun sokken blazen.

OVERDAG: ADRENALINE EN PLEZIER

Overdag worden de passagiers de sterren van de show. Quantum XXL, een beroemd pop- en hiphopdansgezelschap, en I.C.ACRO, een duo van acrobaten, treden immers niet alleen op, maar nodigen de cruisegasten ook uit om deel te nemen aan spetterende shows, flashmobs en workshops. Het Acrobatic Production Show-team zorgt voor spektakel met dans en acrobatie. De passagiers kunnen alles vanaf de eerste rij meemaken door een repetitie van de voorstellingen bij te wonen.

Op het programma staat ook een waaier van leerrijke activiteiten: drie keer per week kunnen de passagiers deelnemen aan heel wat workshops die het animatieteam organiseert. Deze basislessen make-up, theater, dans, muziek en improvisatie staan open voor iedereen.

Ten slotte is er aan boord van de Costa Smeralda ook hoogtechnologisch entertainment: de klassieke spelletjes van de Costavloot worden digitale spelletjes dankzij het technische team aan boord van dit nieuwe vlaggenschip.

ONVERGETELIJKE AVONDEN!

Van het aperitief tot aan het einde van de avond is er keuze uit verschillende spectaculaire shows, zoals:

 • de Trilogy Show – een gloednieuw spektakel dat het verhaal vertelt van een passionele liefde tussen de beeldmooie Smeralda en de charmante Luca. De voorstelling bestaat uit 3 episodes: de Droom, de Reis en de Liefde. De volledige serie wordt gespeeld op de cruises van zeven dagen;
 • de Acrobatic shows – een team van 9 acrobaten, waaronder het duo I.C.ACRO, waagt zich aan de meest adembenemende acts, met het plafond van het Colosseo als podium. Ze worden begeleid door livemuziek die het spektakel een extra dimensie geeft;
 • flashmobs en hiphopdansvoorstellingen, met de dansers van Quantum XXL;
 • thema-avonden, zoals de nieuwe Bollywood en RockMantic, in de Disco Bar/Theater Sanremo;
 • exclusief op de Costa Smeralda: de Virtual Band – een virtueel orkest dat diverse muziekvoorstellingen geeft met technologische instrumenten en led-wanden;
 • The Voice of the Sea – de Costa Smeralda biedt alle passagiers de kans hun zangtalenten te laten horen in een van de beroemdste zangwedstrijden. Het format is hetzelfde als op televisie, met juryleden die hun mening geven over de optredens en een finale om de beste zanger van de week te kiezen.

   Cruise vol emoties

Het leven aan boord van de Costa Smeralda staat in het teken van entertainment. In alle hoeken van het schip is er animatie, zowel binnen als buiten.

BINNENRUIMTES

 • In het Colosseo, het hartje van het schip, brengen de passagiers aangename momenten door dankzij de leuke animatie en de overheerlijke gerechten die in de themabars worden geserveerd. De activiteiten staan onder leiding van de Master of Ceremonies, die het evenementenprogramma gedurende de hele reis presenteert. Maar deze plek komt niet alleen tot leven tijdens de optredens van de artiesten. Overdag worden op led-wanden presentaties en filmpjes getoond over de activiteiten aan boord en de mogelijke excursies. Dankzij deze led-wanden worden passagiers volledig ondergedompeld in de ‘couleur locale’ en het leven op het schip: de filmpjes brengen elke bestemming in beeld en elk optreden wordt uitgezonden. Entertainment staat centraal in de nieuwe digitale aanpak. Het nieuwe concept van de Virtual Band is een voorbeeld bij uitstek.
 • De Disco Bar/Theater Sanremo doet overdag dienst als theater en ’s nachts als discotheek. Het is het eerste theater van de Costavloot waar ’s avonds voorstellingen en overdag educatieve activiteiten en digitale spelletjes worden georganiseerd. Dankzij E-Commediance is elke animatie beschikbaar in verschillende talen, waardoor passagiers van over de hele wereld kunnen genieten van een meer persoonlijke ontvangst en ervaring.
 • Piazza Trastevere is de place to be voor shopping, gastronomie én entertainment. In deze ruimte worden interactieve activiteiten georganiseerd door het animatieteam en acrobaten, zoals flashmobs of artistieke en muzikale optredens.
 • In de Beach Club hebben de passagiers het gevoel dat ze in een echte badplaats vertoeven, met een zwembad met zeewater, exclusief design en zomerse kleuren. Overdag treden er verschillende orkesten live op, maar de Beach Club is tegelijk het decor van het buitengewone evenement ‘Silent Disco’. Door het transparante dak kan deze zone in elk seizoen worden gebruikt.

RUIMTES IN DE OPENLUCHT

 • Piazza di Spagna is de perfecte plek om te zonnebaden. Uiteraard is er ook animatie zoals spelletjes of party’s. Een gigantische led-wand biedt passagiers originele ontspanning, terwijl ze een mooi bruin kleurtje krijgen.
 • AquaPark Smeralda is een waterpark met spectaculaire glijbanen vanaf het hoogste dek van het schip. Een oogverblindende lichtgalerij maakt deze belevenis nog unieker. Sensatie en fun voor het hele gezin verzekerd!
 • Muziekliefhebbers kunnen hun hartje ophalen in Gran Bar Mastroianni, waar ze verschillende muziekgenres kunnen beluisteren met een lekker glaasje in de hand. Hier kunnen de passagiers de benen strekken op de grootste dansvloer van het schip.
 • Voor jazzliefhebbers is de plaats van afspraak Quelli della Notte, waar ze hun passie kunnen delen onder het genot van een drankje.
 • Il Cielo In Una Stanza is een pianobar met livemuziek waar de passagiers kunnen nippen van hun favoriete drankje voor of na het diner.

Fun voor het hele gezin

Talloze nieuwe, unieke belevenissen voor het hele gezin.

OCEAAN VAN ONTSPANNINGSMOGELIJKHEDEN

Kinderen en tieners hebben geen tijd om zich te vervelen aan boord van de Costa Smeralda! Het animatieteam stelt hun een waaier van gevarieerde activiteiten voor in de clubs, die ingedeeld zijn volgens leeftijd: mini (3 tot 6 jaar), maxi (7 tot 11 jaar), Teen Junior (12 tot 14 jaar) en Teen (15 tot 17 jaar). Voor het eerst is er ook een Baby Club aan boord. Deze zone is volledig voorbehouden voor jonge kinderen van 1 tot 3 jaar.[1]

De Baby Club is alle dagen open van 9 uur tot 21 uur en ontfermt zich over maximaal 8 kinderen (op reservering). Een ervaren animatieteam zorgt voor hen, terwijl hun ouders kunnen genieten van wat tijd voor zichzelf. Op andere momenten is de club voor de -3-jarigen open voor de gezinnen om er plezier te beleven tijdens een van de talrijke georganiseerde activiteiten en feestjes. Maar tegelijk is de Baby Club dus ook een kinderdagverblijf, dankzij het gekwalificeerde personeel. De Baby-, mini- en maxiclubs bevinden zich in een nieuwe zone op het schip met de naam ‘Luna Park’.

Maar er zijn nog heel wat meer verrassingen! Jonge passagiers van 3 tot 11 jaar zijn steevast dol op het schattige en ondeugende varkentje Peppa Pig en PJ Masks. De sterren van deze twee animatieseries zijn hun speelkameraden aan boord!

En niet alleen voor de kleintjes zijn er nieuwe activiteiten aan boord van de Costa Smeralda. Ook tieners vinden er activiteiten voor hun leeftijd: workshops (make-up, theater, dans, muziek) of entertainment in groep (zoals de geweldige optredens van het dansgezelschap Quantum XXL of acrobatengroepen).

De Costateams organiseren bovendien twee niet te missen evenementen:

 • het spel Beato tra le Teens, waarbij de jeugd elkaar uitdaagt, met een pizzafeest op de slotavond aan het zwembad tot middernacht;
 • het digitale spel, een interactief spel dat zich afspeelt in het theater, waarbij de deelnemers vragen moeten beantwoorden die op een scherm worden geprojecteerd, en daarbij gebruik kunnen maken van een afstandsbediening en een tablet.

Dankzij een team van gekwalificeerde animatoren hebben kinderen en tieners geen tijd om zich te vervelen. Tussen het zwemmen, dansen, lekkere hapjes, spannende toernooien en uitbundige feesten door, is amusement gegarandeerd!

LEKKERS VOOR DE KIDS!

Costa Cruises heeft al altijd speciale aandacht geschonken aan de maaltijden van de kinderen, om er gezellige gezinsmomenten van te maken. Aan boord van de Costa Smeralda is de ‘culinaire ervaring’ van de kleinsten nog exclusiever dankzij het eerste restaurant dat volledig in het teken staat van gezinnen, Tutti a Tavola.

Op dek 16, juist naast de speelzone, serveert restaurant Tutti a Tavola zowel kinderen als volwassenen hun favoriete gerechten, terwijl ze genieten van een adembenemend uitzicht op de zee. Zowel de binnen- als de buitenruimtes zijn opgevrolijkt in levendige kleuren. Op het menu staan onder meer een aantal specialiteiten van de andere restaurants op het schip, waarbij de kwaliteit van de dienstverlening voor alle passagiers uiteraard dezelfde is. Overdag biedt restaurant Tutti a Tavola ook een flinke portie entertainment voor alle leeftijden!

IDEAAL VOOR GEZINNEN

De Costa Smeralda is het perfecte schip voor gezinsvakanties. Elke plek op het schip biedt de passagiers al wat ze nodig hebben om alles uit hun vakantie te halen.

 • De absolute topper is ongetwijfeld AcquaPark Smeralda, met zijn glijbaan vanaf het hoogste punt van het schip, waar de passagiers de kick van hun leven beleven. Met zijn spectaculaire bochten en afdalingen kunnen ouders en hun kroost testen hoeveel lef ze hebben (in alle veiligheid).
 • In de speelhal, het walhalla van de digitale entertainment, spelen tieners vol overgave de meest populaire games.[2]
 • Gezinnen worden in de watten gelegd met een ruime keuze aan gerechten en doorlopend entertainment met shows, optredens en party’s in het Colosseo, het hartje van de Costa Smeralda.
 • Voor de allereerste keer is er ook een Beach Club aan boord, waar zonnekloppers de sfeer opsnuiven van een echt strand: puur ontspannen met af en toe een duik in het zwembad. Ondertussen krijgen ze een mooie, gebruinde huid dankzij het transparante dak, dat de zonnestralen doorlaat.
 • Piazza di Spagna is niet alleen de perfecte plek om te zonnen, maar biedt ook heel wat entertainment in de openlucht, met workshops en tal van andere activiteiten voor het hele gezin. Deze zone is uitgerust met een reusachtige led-wand waarop filmpjes worden vertoond om de passagiers de hele dag lang te entertainen.
 • Ten slotte is het schip uitgerust met een sportterrein, waar talrijke voetbal-, volleybal-, basketbal- en tennistoernooien worden georganiseerd. Klaar? Start!

EXCURSIES…

De Costaschepen bieden excursies aan die speciaal zijn ontworpen voor gezinnen: de Family Tours. Elke ‘Family Tour’ is zodanig samengesteld dat elk gezinslid de tijd van zijn leven beleeft, of het gezin nu avontuurlijk is aangelegd of gewoon wil ontspannen.

Wellness

Welkom in Solemio Spa met zicht op zee!

Aan boord van de nieuwe Costa Smeralda wachten de passagiers heel wat activiteiten om samen plezier te beleven. Om tijdens de vakantie helemaal ‘digitaal te detoxen’ en zich opnieuw volledig op hun lichaam en geest te focussen, kunnen de cruisegasten terecht in SOLEMIO Spa,een volledig vernieuwde wellnessruimte, met schoonheidssalon, sauna, hamam, zwembad voor balneotherapie en 16 behandelingsruimtes alsook een zoutkamer en sneeuwgrot.

Niet te missen:

 • De zoutkamer biedt heel wat therapeutische weldaden in een eenvoudige, rustgevende omgeving. Zo draagt de inademing van fijne zoutdeeltjes bij tot een betere ademhaling, een gezondere huid en betere slaap. Het gebruikte zout bezit een hoge concentratie calcium (ideaal om de beenderen en het immuunsysteem te versterken), jodium, fluor (voor gezondere en sterkere tanden), koper (dat de bloedsomloop verbetert en de bloedsuikerspiegel doet dalen), kalium (belangrijk voor de spieren) en magnesium (zorgt voor ontspanning en verjaagt stress).
 • De sneeuwgrot is een thermische ruimte bij -10 °C met zachte vlokken in poedervorm die van het plafond dwarrelen. De afwisseling tussen warmte en koude maakt integraal deel uit van de saunabehandelingen: de plotse temperatuursverandering versterkt het immuunsysteem, verbetert de bloedsomloop en stimuleert het metabolisme. In tegenstelling tot de standaardmethoden in een vochtige, koude omgeving, verspreidt de sneeuwgrot een droge koude.

Aangezien de Costa Smeralda een ode brengt aan het beste van Italië, biedt Solemio Spa behandelingen aan die geïnspireerd zijn op de mediterrane traditie, zoals een aromatische massage met tijm en rozemarijn of een ‘limoncello’ scrub die naar Bel Paese ruikt. Nog een tip? De exclusieve box ‘Ronde van Italië van de scrubs’ is te koop aan boord en bevat de volgende producten:

 • Agrumi Di Sicilia met sinaasappelbloesem, die biologische rietsuiker combineert met de weldadige eigenschappen van Siciliaanse sinaasappel om de huid glad te maken;
 • Caffè Napoletano met rietsuiker, een betoverende mengeling van Napolitaanse koffiekorrels die de huid zacht maakt;
 • Cioccolato Torinese met pepermuntextract, dat de exfoliërende kracht van suiker combineert met de verkwikkende eigenschappen van pepermuntolie en de geneugten van chocolade van Turijn.

Ten slotte kunnen de meest veeleisende passagiers opteren voor de volgende behandelingen:

 • Therapeutische massages, zoals de gloednieuwe massage met warme zoutstenen, met een unieke geurbeleving die stress vermindert en spierspanning verlicht, of de 3R-massage: relaxatie, reparatie, rust, geïnspireerd door de voordelen van cryotherapie, die de kracht van koude gebruikt om pijnlijke ontstekingen en zwellingen te verlichten;
 • Psammotherapie, een onovertroffen ervaring geïnspireerd op de rituelen van het oude Egypte, bestaande in een omwikkeling met kwarts en warm zand, die energie opwekken, met alle voordelen van een dagje strand;
 • Modderbaden, met zuiverende eigenschappen dankzij de aanwezigheid van natuurlijke mineralen die ontstekingen verzachten en spanningen verminderen.

Maar Solemio Spa heeft nog andere verrassingen in petto. Zo worden de passagiers in de watten gelegd in een exclusief schoonheidssalon met manicure, pedicure, make-up, knippen en stylen. Daarnaast is een ruimte helemaal voorbehouden voor mannen en ook een GoSMILE bleaching van de tanden is mogelijk. Een cruise biedt zoveel mogelijkheden om te glimlachen!

Wie niet veel tijd heeft, kan in een beauty bar op de drukste punten van de Costa Smeralda in een mum van tijd wimpers en wenkbrauwen laten verzorgen.

En wat is beter dan met z’n tweeën samen zulke ervaringen te delen? Solemio Spa biedt een waaier van duobehandelingen:

 • gezinsbehandelingen (moeder en dochter/vader en zoon);
 • behandelingen voor koppels (massages en wellnessprogramma);
 • toegang voor jongeren (tot de sportzaal en tot het schoonheidssalon vanaf 13 jaar en tot de spa-dienstverlening vanaf 16 jaar, met toestemming van de ouders).

ALLEMAAL SPORTEN!

Een cruise aan boord van de Costa Smeralda is zeer geschikt om volledig te ontspannen, maar ook een gedroomde kans om tijdens de vakantie aan de conditie te werken. In Solemio Spa beschikt de sportruimte Virtus Gym over de allernieuwste Technogym-uitrustingen. Passagiers hebben de keuze uit een persoonlijke of vrije training. Ze kunnen deelnemen aan een spinningles of zich ontspannen tijdens een sessie yoga of pilates. Nieuw: wie intens wil sporten, kan lessen HIIT (High Intensity Interval Training) en BungeeFit volgen!

WELZIJN VAN DE KLANTEN, MAAR OOK VAN DE OMGEVING

Volledig in lijn met de duurzame aanpak van Costa Cruises in het algemeen en de Costa Smeralda in het bijzonder is ook Solemio Spa milieuvriendelijk. Concrete acties zijn bijvoorbeeld het bannen van plastic tassen en het gebruik van producten zonder microplastics. Voor haar nieuwe spa werkt de Italiaanse cruisemaatschappij samen met het merk One Spa World, dat altijd extra aandacht besteedt aan de bescherming van het mariene milieu.

SHOPPING

Een shoppingzone in een open ruimte, volledig in Italiaanse stijl, met bekende merken en een duurzame hightech fotogalerij.

De Costa Smeralda, het nieuwe vlaggenschip van Costa Cruises, herdefinieert shoppen en de fotosessies aan boord. De nieuwe shoppingzone in een open ruimte is gebouwd volgens een innovatief concept, de opvolger van de dutyfree boetieks.

De passagiers kunnen ook hun beste vakantiemomenten opnieuw beleven met een nieuwe, volledig digitale fotogalerij: My Moments. Aan boord van de Costa Smeralda kunnen de passagiers bovendien hun foto’s makkelijker op hun smartphone bekijken dankzij de Costa app.

BOETIEKS

Aan boord van de Costa Smeralda wacht de passagiers een boeiende shoppingervaring. Ze vinden er alle productcategorieën in een zone van bijna 550 m2, een open ruimte ontworpen in de typisch Italiaanse stijl van het nieuwe vlaggenschip – een onvergetelijke, volledig Italiaanse shoppingbelevenis aan boord van de Costa Smeralda. Tijdens de cruises vinden er niet alleen speciale promotie-evenementen plaats, gesponsord door topmerken die aan boord aanwezig zijn, maar ook modeshows en allerlei andere activiteiten op diverse plaatsen op het schip. Overal op de Costa Smeralda is er vertier, zelfs in de boetieks.

Het shoppingaanbod van de Costa Smeralda is uniek, vooral door de ruime waaier van boetieks, die een breed gamma aanbieden. De passagiers vinden aan boord de beste verzorgingsproducten en parfums met merken zoals Lancôme, Clinique, Dior en Chanel, verkrijgbaar in boetiek La Bellezza. Met de hulp van de schoonheidsspecialistes van Costa kunnen passagiers de laatste nieuwigheden uitproberen om de parfum te vinden die het beste bij hen past. Ze ontdekken er ook de recentste gezichts- en lichaamsverzorgingsproducten van grote kwaliteitsmerken zoals Estée Lauder, Collistar en Lancôme.

Een grote ruimte is gewijd aan mode en kledij, met tal van prestigieuze merken en stijlvolle of casual accessoires. Boutiek Panarea is de place to be voor merken van hedendaagse ontwerpers zoals Coccinelle, Guess en Liu Jo, met de nieuwste collecties handtassen, kleding en accessoires. Kortom, alles wat de passagiers nodig hebben om hun cruiselooks te creëren. Boutiek Sorrento is ideaal voor een ontspannen look met toonaangevende modemerken zoals Tommy Hilfiger, North Sails, Armani Exchange en EA7. Passagiers vinden er iconische polo’s, anoraks en exclusieve accessoires om aan boord en tijdens excursies te dragen.

Ook voor wie zich eens wil verwennen met een sieraad of horloge, met of zonder edelstenen of diamanten, is er keuze te over. Juwelierszaak Portofino biedt een breed scala aan sieraden ontworpen door de meest bekende Italiaanse en internationale merken, met bijzondere aandacht voor edelstenen en diamanten, in klassieke en hedendaagse stijlen.

De passagiers vinden er het ideale geschenk voor de persoon die hen dierbaar is: ringen, halskettingen en prachtige juwelensets. Aan de andere kant van de boetiek is er de schitterende Swarovski-toonbank. De Il Tempo horlogeboetiek overweldigt de passagiers met de nieuwste stukken uit de collecties van hedendaagse horlogemerken zoals Cittadino, Bulova, Indovina of Invicta. In de horlogeboetiek Crono zijn daarentegen de grootste Zwitserse merken te vinden, met de beste horloges van Philip Watch, Oris of Tissot, die de passagiers kunnen bewonderen in speciale etalages, voordat ze de horloge van hun dromen kiezen. Zonnebrilfanaten vinden hun gading in boetiek O Sole Mio Sunglasses. Ze beschikt over een grote expositieruimte met allerlei soorten designs, van de meest glamour tot de meest trendy of sporty chic modellen, van merken zoals Ralph Lauren, Prada, RayBan, Indovina of Carolina Herrera.

Maar bovenal is de Costa Smeralda de internationale ambassadeur van de twee wereldwijd meest gewaardeerde aspecten van de Italiaanse cultuur: haar gastronomie en haar wijnen. Een must is dus La Bancarella, een delicatessenzaak die gespecialiseerd is in lokale en ambachtelijke producten uit mediterrane cruisebestemmingen en ook souvenirs aanbiedt om mee naar huis te nemen.

Aan de ingang van de shoppingzone is een speciale plek voorbehouden voor de Costa Logo Shop, met een nog ruimer gamma van objecten gesigneerd Costa, die de herinnering aan de cruise zullen verlengen met bijvoorbeeld een hoed, T-shirt, tas of scheepsmodel.

MY MOMENTS: DIGITALE FOTOGALERIJ

De fotogalerij is de plek waar de passagiers hun boeiende ervaringen kunnen herbeleven. Dit is dus een heel bijzondere plek. Aan boord van de Costa Smeralda zal deze plaats nog specialer en origineler zijn dankzij het merk My Moments. Deze fotoboetiek beschikt over een hoogtechnologische tentoonstellingsgalerij, waarmee de passagiers de beste foto’s van hun cruise met slechts enkele kliks kunnen bekijken en kiezen. My Moments is in vrolijke kleuren ingericht en met een groot aantal schermen uitgerust, die 24u/24 toegankelijk zijn en waarop de passagiers alle foto’s kunnen ontdekken die de fotografen van hen hebben genomen tijdens hun cruise. Deze schermen zijn ook uitgerust met een systeem van gezichtsherkenning gekoppeld aan zoeksoftware om de foto’s vlotter en op een speelsere manier te vinden. De foto’s worden niet meer afgedrukt en uitgehangen in de Fotoboetiek, maar digitaal opgeslagen, een niet te verwaarlozen winst voor het milieu en een bewijs van Costa’s engagement voor technische innovatie, duurzame ontwikkeling en milieubescherming.

Ook staat de dienst My Photo Shades ter beschikking van de passagiers om hun persoonlijke foto’s te laten realiseren door een team van hoogopgeleide Costa-fotografen, die op elk ogenblik klaarstaan om hen te helpen en advies te verlenen. Met My Photo Shades zijn de passagiers de sterren van hun foto’s aan boord. De foto’s en albums zijn van hoogstaande kwaliteit. Ook traditionele souvenirfoto’s zijn mogelijk, die de meest intense momenten van het leven aan boord vastleggen. Alle foto’s worden gemaakt in een fotostudio waar de passagiers poseren in een omgeving die speciaal is ontworpen om dat moment onvergetelijk te maken. De digitalisering gaat nog verder, want met de Costa app kunnen passagiers de foto’s overal op het schip bekijken.

Over Costa Cruises:

Al 70 jaar lang doorklieven de schepen van Costa de wereldzeeën, als ambassadeurs voor de Italiaanse gastvrijheid en het vakantiegevoel waarmee we dit Zuid-Europees land associëren. Italië, dat is heerlijke gastronomie en fijne wijnen, mode en shoppen die onlosmakelijk verbonden zijn met een hele reeks van bekende Italiaanse merken. Momenteel bestaat de Costa vloot uit 14 schepen, die alle onder de Italiaanse vlag varen. Als Europese marktleider voor cruises neemt Costa binnenkort twee cruiseschepen van de nieuwste generatie in gebruik, die op zee worden aangedreven met vloeibaar aardgas (lng), de schoonste fossiele brandstof die er bestaat: de Costa Smeralda in 2019 en zijn zusterschip, de Costa Toscana in 2021.

Website: www.costacroisieres.be/ of www.costacroisieres.nl

Nederlandstalige brochure zal vanaf midden januari 2020 beschikbaar zijn in het reisbureau .


[1] Kinderen jonger dan een jaar kunnen deelnemen aan de activiteiten van de Baby Club onder begeleiding van hun ouders.

[2] Betalende activiteiten