De sprookjeskastelen van Ludwig II van Beieren

6 jaar geleden press b
Toeristisch, glorieus en romantisch, een aantal van de beste attracties van Duitsland zijn in Beieren te vinden.
Hier zijn drie van sprookjeskastelen van koning Ludwig II te vinden.

Neuswanstein Koning_ludwig_II_van_beierenslot Herenchiemsee

Lodewijk Otto Frederik Willem van Wittelsbach is geboren in Slot Nymphenburg bij München op 25 augustus 1845 en gestorven Starnberger See nabij Slot Berg, op 13 juni 1886). Hij was bijgenaamd de Sprookjeskoning was van 1864 tot 1886 koning van Beieren onde titel Koning Ludwig 2 . Lodewijk groeide op in Slot Hohenschwangau, te midden van neogotiek en oude mythen en onder toezicht van leraren en lakeien. Lodewijk besteeg de troon op achttienjarige leeftijd na de plotselinge dood van zijn vader.

Ludwig 2 was een onervaren monarch, verdwaald in legenden en sagen. Hij leefde in een eeuw waarin Europa alleen werd geregeerd door koningen. Als jonge koning was hij zeer populair. Lodewijk was verloofd met zijn nicht Sophie in Beieren, de zuster van keizerin Elisabeth van Oostenrijk (“Sisi”), maar na de trouwdatum een aantal maal te hebben uitgesteld.

De sprookjeskastelen van Ludwig 2

Lodewijk trok zich steeds meer terug in de Alpen, waar hij diverse kostbare sprookjeskastelen liet bouwen.  Slot Neuschwanstein in Hohenschwangau , de populaire toeristische attractie in Duitsland. Hij liet ook het buitenverblijf ombouwen en woonde ook vaak in het sprookjesslot Linderhof , nabij Füssen. Dit is ook het eerste slot dat volledog afgewerkt werd . Hij ging ook ook op bezoek bij het door Lodewijk XIV van Frankrijk in het kasteel van Versailles en liet een copy maken op Slot Herrenchiemsee op het eiland Herrenchiemsee in de Chiemsee. Dit slot is eveneens nooit voltooid  zoals Neuschwanstein ,maar heeft wel prachtige zalen waaronder een grote spiegelgallerij.

slot Linderhofslot Neuswanstein

Begin van het sprookje

Op het einde van zijn leven liet de regering de koning onbekwaam verklaren en volgens de officiële reden was dat men vanwege zijn excentrieke gedrag . De bouw van de kastelen kosten de schatkist veel geld. In hoeverre deze beschuldiging juist was dat de koning gek was of dit gewoon een excuus om de vorst af te kunnen zetten is nog steeds bron van twijfel. Hoe dan ook, Lodewijk werd opgehaald uit Neuswanstein en gevangengezet in het Slot Berg. Hoewel hij een zeer uitstekende zwemmer was verdronk hij op 13 juni 1886 , slechts één dag na zijn afzetting , onder zeer mysterieuze omstandigheden in de Starnberger See ten zuiden van München, samen met zijn psychiater Dr. Bernhard von Gudden.

Mede doordat de Wittelsbachers familie (afstammelingen van de koning) hun familiearchief gesloten houden, is zijn dood lang een mysterie gebleven. In 2007 onthulde de kleindochter van een gravin dat zij in het bezit was van de jas van Lodewijk II, die hij droeg toen hij “verdronk”. De jas vertoont dus twee kogelgaten. De echte reden zal nooit bekend worden, wat bijdraagt tot de legende van de sprookjeskoning.

Vlak na zijn dood werd de verdere afwerking van de kastelen die nog niet voltooid waren stopgezet. De koning liet ook nog een 4de gotische kasteel bouwen , Burg Falkenstein. Van die laatste waren ze enkel begonnen met de aanleg van de bergweg en de funderingen. Die werken werden ook na zijn dood stilgezet. Er waren ook plannen voor een bouw van een ‘Chinesisches Sommerschloss’ nabij Plansee en de bouw van een ‘Byzantinische Paleis’ nabij Linderhof. Die plannen werden ook opgeborgen.

DSC_0459