Cruising in 2022

9 maanden geleden press b

De jaren 2020 en 2021 waren voor de toeristische cruisesector een jaar van annulaties , overboekingen , terugbetalingen en herpositioneren van schepen . Vanaf midden 2021 begonnen de cruises terug voorzichtig op te starten ,maar ook hier zijn nog paar aanpassingen moeten gebeuren in routes en herpositioneringen . Nu zijn we al 2022 . Hoe verlopen de cruises nu , zeker met de nodige veiligheidsmaateegelingen . Hoe verlopen de inschepingen en boekingen . Hier een update .

Boeking en voorbereiding

De boeking van een cruise kan via een reisbureau gebeuren of een online website . In bijzonder worden al informatie gegeven over de veiligheidsmaateregelen die aan een cruise verbonden zijn .Een gezondheidsverklaring invullen was voorheen al voorzien , maar nu wordt deze iets strikter toegepast . In sommige gevallen is men verplicht om een Covis-19 verzekering te nemen , die de kosten kan dekken ingeval van problemen . Al duidelijk wordt vermeldt dat bepaalde passagiers met erntige gezondheidsproblemen niet aan boord te laten nemen . Klassiek wordt aanbevollen een week voor de inscheping enige risicocontact te mijden . Er is wel één probleem : vervoer .Er zullen weinig passagiers zijn die vlak aan de cruisterminal wonen . Meesten moeten zich via georganiseerd vervoer verplaatsen ,dit is een bus, trein of vliegtuig . Het is duidelijk dat men hier strikt de veiligheidsmaatregelen op dat vervoer strikt opvolgt en zelf nog strenger toepast . Een FFP2 masker is meer aanbevolen . Neem geen risico en volgt de richtlijnen op . Afstandhouden , mondmasker en niet in een drukke ruimte gaan .

Op een trein of vliegtuig is het dragen van een mond-neus bescherming verplicht . Spijtig zijn er altijd medereizigers die vinden dat de regels niet voor hun gelden of voordurend aan de drank zitten om maar niet dat mondmasker te dragen . Ook in het station of terminal moet je massa’s vermijden . Neem afstand van elkaar .

Vaak moet men pas 72 uur vooraf een gezondheidsverklaring invullen . Daarin wordt voornamelijk ook de gezondheidstoestand van al de reizigers bekeken . Een volledige vacinatie is verplicht (of gelijke regels van eventueel herstel ) en je moet een officiele erkend certificaat kunnen voorleggen . Misschien handig om ook een papieren duplicaat te maken en bij te hebben . De inschepingspapieren worden vaak na het invullen van de gezondheidsverklaring afgeleverd samen met het tijdstip wanneer men mag inschepen .

Ieder land heeft zijn regels en je kan hiervoor al de informatie online vinden bij de websites van ministeries van buitenlandse zaken .

Belangrijk is : Wanneer men een boeking maakt van een vervoer of hotel , zorg ervoor dat er nog een annuleringclausule inzit of afsluit . Dit was vroeger ook zo de regel , maar nu meer toepasbaar .

Inscheping

De inscheping zal doorgaans iets anders verlopen dan vroeger . Om een massa mensen te vermijden op de cruiseterminal zal men doorgaans tijdens een wel vooraf bepaald tijdslot op de cruiseterminal moeten zijn en inchecken . Dat kan om verschillende methodes gebeuren zoals een armbandje . Op de cruiseterminal wordt nog de nodige testen gedaan , dit zijn een temperatuurtest en een covid19 neus (keel) test . Men wil zeker zijn dat er geen besmette personen aan boord komen . Dit kan een uur extra wachttijd opleveren voor men aan boord mag gaan .

In kleine groep worden de passagiers op een rustige en aangename manier aan boord gebracht . De kamer zal al dan niet al klaar zijn om ingenomen te worden . Aan boord van een cruiseschip is het dragen van een mond en neus kapje verplicht en ook afstand van andere passagiers is verplicht . Tijdens het nuttigen van een maaltijd of drank mag het mondkapje even af aan een tafel .

Een veiligheidsoefening is verplicht voor iedereen die aan boord komt. In de cabine liggen al de nodige informatie en tijdstippen al klaar op bed. De Musterdrill zal wel iets anders en korter zijn dan vorige jaren . Men wil geen honderden passagiers dicht bij elkaar op het musterdek hebben . Maar de Musterdrill moet gevolgt worden , met mondkapje op uiteraard .

Het eerste dat de passagiers gaan merken is dat het cruiseschip niet op volle capaciteit is (vaak maar op 30%) . Er zal meer ruimte zijn om te bewegen aan boord van een cruiseschip .

De maaltijden gaan bedient worden , zowel in het bedieningsrestaurant en het buffet . Voor de theatershows zullen er meer voorstellingen zijn en gaat bij het einde van de show zal men per rij de zaal mogen verlaten om te zorgen dat er geen massa volk aan de uitgang of liften zullen staan . Er is tijd genoeg om te gaan eten .Het eten gaat niet lopen en er is eten genoeg. Voor die passagiers die dit moeilijk vinden , kunnen best dan geen shows bijwonen . De menu zal vaak via een QR code te zien zijn op je smartphone of tablet .(interne wifi is gratis) .

Regels moeten gevolgt worden aan boord . Bij overtredingen wordt me van boord gezet in de aanleghaven op eigen kosten . Veiligheids en gezondheid is er voor iedereen .

Excursies

Voor uitstappen gelden vaak eigen regels , afhankelijk het land waar men aanlegt . Deze info is reeds vooraf beschikbaar en kan ingezien worden. Meestal mag men enkel van boord gaan met een door de cruise georganiseerde excursie en volgens regels tijdens de excursie . Mensen die zich niet houden aan de regels van de cruisemaatschappij tijdens een excursie kunnen mogelijk hun bagage zien staan aan de kade en mogen niet meer aan boord . Volgens de regels in sommige landen moeten nog eens een covid neus test gedaan worden of een PCR test aan boord of de cruiseterminal . Je kan al lezen : Je neus zal vaak een stokje ontvangen maar dat hindert niet om een veilige gezellige en aangename cruise te hebben . Die ene minuut zal het ook niet maken .

Even nog paar praktische opmerkingen :

  • Lees vooraf de veiligheidsrichtlijnen van de cruisemaatschappij
  • Zorg dat je reeds een voorraad mondmasker hebt bij je .(wegwerpbare).
  • Zorgt dat je jouw vacinatie certificaat bij hebt op mobiel maar ook op papier (indien je mobiel eens niet werkt ).
  • Bij je heenreis naar de vertreklocatie , neem nodige afstand en draag je mondbescherming (vliegtuig, trein, hotel).
  • vul vooraf je gezondheidsverklaring in op het aanbevolen tijdstip.
  • zorg dat je een voldoende verzekering hebt .
  • volg de richtlijnen goed op , afstand houden , mond-neus kapje op.
  • Een smartphone of tablet hebben is aangewezen en soms verplicht (om contact tracing aan boord te kunnen doen of de menu te kiezen)
  • gebruik je gezond verstand .
  • …. en zorg dat je geen dramaqueen wordt tijdens de cruise of inscheping .

Het is de bedoeling dat iedereen een gezellige cruise heeft en dat zal je ook hebben . Uit reacties van passagiers worden deze opgelegde regels als zeer possitief ervaren en hebben ze vaak een betere cruise gehad dan voorheen.

(deze regels gelden zowel voor grote zeecruises als riviercruises )