Cruise Terminal Marseille

4 jaar geleden Pers

Marseille (Frankrijk)  is de hoofdstad van de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur en de hoofdstad van het departement Bouches-du-Rhône

Het heeft de grootste handelshaven van Frankrijk , ligt aan de Middellandse Zee en het achterland  in de regio bevindt zich La Provence , met belangijke steden Aix-en-Provence  , Avignon en de wijngaarden van de Côtes du Rhône.

Marseille heeft ook veel cruise acitiveiten waar veel cruise schepen aanmeren , zowel nieuwe passagiers vertrekken en aankomen. De belangrijkste cruise maatschappijen zijn MSC Cruises en Costa Cruises .

Marseilles heeft wel 2 cruise terminals ! (*) De kleine en oudste cruiseterminal bevindt zich in de The Joliette Terminal of port gate #1 en #3 , dicht in de buurt van de Vieux Port en centrum van Marselle en de grotere  Marseille Provence Cruise Terminal (MPCT) of  Porte Gate #4 , enkele kilometers west van het centrum .

(*: er zijn ook 2 kleine aanleghaven voor toeristische veerdiensten in Vieux Port en Port Rouge Port en de eilanden voor toeristisch verkeer)

Het is belangrijk te weten van welke terminal je cruise schip vertrekt  ( Voor MSC en Costa  Cruises is dit steeds bijna Port #4 ).

 

Joliette Terminal.

Kleinere cruise schepen meren aan in Joliette Terminal , Fos Port. Deze is bereikbaar via bus en tram vanuit het centrum en vlakbij is er ook een shopping-center . De wijk van de oude haven is volledig vernieuwd met moderne nieuwe gebouwen en wordt wel de nieuwe stad genoemd. Vanuit de kade waar deze kleinere cruise schepen aanmeren worden passagiers naar de terminal gebracht met een shuttle bus . Vanuit de terminal zijn er bussen en trams (ook taxi’s) en Metrostation Joliette om de reizigers naar het centrum te brengen. . Bezoekende passagiers kunnen op wandelafstrand te voet naar de Vieux Port en oude stadsdeel gaan en winkelstraten .  Winkels in Marseilles zijn doorgaans zondagen en feestdagen (op enkele uitzondering na).

Joliette Terminal wordt ook gebruikt voor voetgangers op weg naar Corsica
– Grote veerterminal voor voetgangers die op weg zijn naar de Maghreb
– Poort 1 voor vertrek naar Corsica en Sardinië
– Poort 3 voor vertrek naar de Maghreb.

 

Marseille Provence Cruise Terminal .

Grote cruiseschepen leggen aan in de haven van Mole Leon Gourret.

Marseille Provence Cruise Terminal  ( port 4 ) is de grote cruise terminal van Marseille waar de grote cruiseschepen zoals MSC Cruises en Costa Cruises aanmeren . Deze ligt in de haven van Marseille en is meer dan 10 km van Marseille. Taxirit van centrum naar port4 is ongeveer 25 euro . Er is wel een lijnbus die stop aan de ingang van Port4 . Vandaaruit is het nog 40 minuten te voet via een groene gekleurde voetpad naar de Terminals  .  Er is wel een gratis shuttle dienst in de haven , maar die rijdt niet tot de Cruise Terminal zelf maar een kilometer vanaf . Reizigers kunnen te voet via het groene geschilderde voetpad naar de shuttle halte gaan , waar  van op het einde de lijnbus halte staat  (Ligne 35T , Ligne 35 ), die de reizigers naar het centrum brengen (2 euro) . Er zijn 2 security controles onderweg waar je door moet . Zorg dat je cruise papieren of cruise kaart bij je hebt om te tonen .

Aan de Marseille Provence Cruise Terminal  staat er taxi’s .Aan de teminal zijn ook betaalparkings voor auto’s landurig parkeren , betaling aan de btaalautomaten terminal uitgang .

Reizigers die aankomen in cruise terminal A , kunnen na hun bagage claim hun bagage afgeven aan een gratis bagagetransport naar de treinstation Marseille Saint Charles . Voormiddag bagage afgeven , namiddag in het station Marseille Saint Charles bagage ophalen . Let op dat reizigers die nog treinreis hebben rond het middaguur deze service best niet gebruiken ( bagage zal nog niet in Marseille Saint Charles staan dan bij het vertrek van de trein) .

Cruise maatschappijen hebben wel gereserveerde bussen   ( info bij de receptie van de cruise maatschappij ) naar en van de luchthaven en treinstation Marseille Saint Charles.

Cruise Terminal MPCT  – Poort 4 voor vertrek naar de Middellandse see Cruise Schepen .

vs171119-001CostaLuminosaSV2

 

 

Belangrijk :  Cruise schepen wachten niet .De afstand van het Centrum en de Cruise Terminal ( Port4 ) is groot . Wees op tijd terug aan boord van het schip .

Reken extra 1 uur reistijd bij ( files op de autosnelweg of verkeersdrukte kunnen er zijn ) . 

Vanuit Treinstation Marseille Saint Charles zijn er lokale TER treinen , Intercités en TGV’s naar Parijs , Brussel , Frankfürt aM , Lyon , Nice , Avignon en andere Franse steden .

 

Joliette Terminal :

 

Marseille Provence Cruise Terminal :

 

(info onder voorbehoud van wijzigingen en drukfouten )