Cruisetoerisme blijft groeien en verjongen

3 jaar geleden Pers


Het aantal Belgische cruisepassagiers zit boven de 75.000 passagiers.

(Luxemburgse passagiers zijn hier inbegrepen )

  *   Stabiele Belgische en Luxemburgse cruisemarkt in een groeiende Europese en globale context.
  *   Een op drie BeLux cruisepassagiers kiest voor de Westelijke Middellandse Zee.
  *   Meer en meer gezinnen kiezen voor een cruisevakantie.
  *   De lokroep van het noorden.

De Belgische markt heeft nog een groot potentieel in de cruisemarkt ,zowel in de mainstream cruises als in de luxe cruise sector. Cruises van acht dagen zijn de norm sinds meerdere jaren. De lengte van de cruises hangen samen met de leeftijd van de passagiers.

Voor de Belgen en Luxemburgers blijft de Centrale en Westelijke Middellandse Zee veruit de populairste cruisebestemming. ‘Eén op drie passagiers kiest voor dat stuk van de Middellandse Zee,’ zegt Paul Nuyens (CLIA) . ‘Je hoeft niet ver te reizen om aan boord van de nieuwste schepen meerdere landen en culturen te ontdekken aan interessante prijzen.’ De Middellandse Zee is ook een ideale bestemming voor gezinsvakanties, met een lagere gemiddelde leeftijd.

De lokroep van Noord-Europa blijft sterk. Noorwegen en IJsland zagen een stijging van 9%. Oostzeecruises stegen met 81% tot 5.000 passagiers.
De top drie van bestemmingen ziet er zo uit:
1. Centrale en Westelijke Middellandse Zee
2. Scandinavië en de landen rond de Oostzee
3. Caraïben.

‘De Oostelijke Middellandse Zee heeft geleden onder geopolitieke spanningen. Minder schepen (in o.a. Istanbul) betekent minder gasten, maar we zien een gunstige evolutie,’ benadrukt Paul Nuyens.

De globale cruisemarkt
Op wereldschaal blijft de cruisesector spectaculair groeien. Vorig jaar was er een groei van zeven procent, met maar liefst 28,5 miljoen passagiers wereldwijd.

Cruisetoerisme mag dan slechts twee procent van de totale toeristische industrie uitmaken, toch ziet men een snellere groei bij de cruises (dan bij de andere vormen van toerisme). Volgens de laatste UNWTO World Tourism Barometer was er een stijging van zes procent van de aankomst van internationale toeristen, voor een totaal van 1,4 miljard mensen, terwijl de cruisereizigers een groei kenden van zeven procent.

De Europese cruisemarkt
Vorig jaar (2018) groeide het aantal passagiers van cruises op zee met 3,3%, in vergelijking met 2017. In totaal waren er 7,17 miljoen Europese cruisegasten in 2018.

Ook hier zien we het grote succes van het centrale en westelijke gedeelte van de Middellandse Zee (in totaal 2,27 miljoen passagiers, zijnde +1,2%). De Oostelijk Middellandse Zee is terug van weggeweest, met een stijging van 8,5 procent tot 746.000 passagiers.

De Baltische Staten en de Canarische Eilanden groeiden eveneens, met respectievelijk 9 procent en 9,6 procent (maar met een kleinere basis). Samen goed voor 782.000 passagiers.

Vaak nemen ook meer jonge gezinnen een cruise voor hun vakantie. Nadeel is dat een Belgische reiziger niet de gewoonte heeft om lang vooraf een vakantie te boeken , wat soms een probleem geeft bij grote gezinnen. Ook zijn cruises niet zo vaak bekend in België . Bijna meer dan 90% (*) van de cruises in België worden geboekt via een reisbureau , wat een zekerheid bied in juiste informatie en garanties .

Noord-Europa (Noorwegen, IJsland… maar zonder de Oostzee) steeg met 4,8%, of 1,43 miljoen passagiers door Belgen .

Cruisecijfers voor Nederland

Na een recordjaar in 2017 van 110.000 Nederlandse passagiers, was 2018 met 113.000 cruisegasten wederom een goed jaar.

‘Met 113.000 cruisereizigers noteren we een mooie toename ten opzichte van 2017,’ zegt Paul Nuyens. ‘Uit de cijfers blijkt hoe een cruisevakantie aanslaat bij een steeds breder publiek, zoals ook families met kinderen en jongeren. Heel wat schepen zijn gebouwd met deze doelgroep voor ogen. Ondertussen is de gemiddelde leeftijd volgens de CLIA-statistieken gedaald tot 53 jaar,’ benadrukt Nuyens. ‘In 2018 was ruim 40% van alle Nederlandse cruisepassagiers jonger dan 40 jaar.’

De top drie favoriete cruisebestemmingen van de Nederlanders ziet er als volgt uit:

  1. Centrale en Westelijke Middellandse Zee
  2. Caraïbisch gebied
  3. Noord-Europa

Benelux :

Voor Nederland en België is de aanwezigheid van de havens in de Noordzee en Oostzee een belangrijke troef . Ook vanuit Marseilles vertrekken vaak Belgische en Nederlandse passagiers .

—————————————-

(*: afhankelijk van cruisemaatschappij )

referentie : CLIA(*), de overkoepelende organisatie van de wereldwijde cruise industrie, heeft de cijfers van het jaar 2018 bekend gemaakt.