Teufelsberg Field station in Berlijn

5 jaar geleden press b

Berlijn heeft naast de gekende toeristische attracties ook nog een gewezen afluisterstation op de Teufelsberg. Dit station is uniek maar door de omstandigheden van de natuur slechts nog enkele jaren te bezichtigen :  de Teufelsberg Field station in Berlijn,

DSCN0454DSCN0416DSCN0442
De Teufelsberg  is een kunstmatige heuvel in Berlijn – in het Grunewald plaats van het voormalige West-Berlijn .
Het stijgt ongeveer 80 meter boven de omliggende Teltow plateau en 120 m boven de zeespiegel ,
in het noorden van de Berlijnse Grunewald bos . Het was vernoemd naar de Teufelssee in het  zuiden en de heuvel is gemaakt van puin uit de verwoeste stad vlak na het einde van de 2de wereldoorlog  en over de ruine van en  een onderconstructie gebouwde Nazi militair technische universiteit .

Tijdens de Koude Oorlog , was er hier een Amerikaanse afluisterstation op de heuvel , ‘Field station van Berlijn’ .

De Amerikaanse National Security Agency ( NSA) bouwde één van de grootste afluisterstations boven op de heuvel .Het afluisterstation bevond zich in de Britse sector ,maar werd door de NSA gebruikt onder hun toestemming . In juli 1961 -1963, begonnen de  eenheden hun operaties op Teufelsberg . De reden dat ze de Teufelsbeg kozen was omdat rondom Berlijn geen heuvels waren ( plat landschap) en deze plaats midden in het door de  Sovjet gecontroleerde militair gebied lag van het Warschaupact en Oost-Duitsland.  Vanuit de Teufelsberg konden ze radioberichten horen vanuit Moskau zelfs .

Na de val van de Berlijnse muur , werd het afsluiterstation verlaten . Het werd een bouwvalige constructie die verboden was voor het publiek. De eerste jaren bevond zich in de grote ballon nog een radar van de luchthaven Tegel . Daarna werd deze vervangen door een nieuwe op een andere plaats en werd het radiostation verlaten.  Jaren nadien hebben vrijwilligers onderhandelingen gevoerd met de eigenaar van de gronden om begleide bezoeken mogelijk te maken . Spijtig was er al veel erosie ontstaan en was de constructie niet zo veilig genoeg meer . Bezoekers worden toegetaten onder begeleiding maar op voorwaarde dat ze een document ondertekenen dat de bezoeker de site bezoekt onder eigen risico. De contructie is nog altijd zo hoe het verlaten werd en er bevinden zich geen leuningen en afrasteringen , er liggen open gaten in de vloer en kabels op de grond . De begeleider geeft wel de gevaarlijkste plekjes aan en geeft met de rondleiding ook nog uitleg over de geschiedenis van het afsluiterstation in Engels of Duits.  De door grafitie beklade muren en het mooi uitzicht van de Teufelsberg , is dit een mooie aanvullig van een bezoek in Berlijn.

20170720_154

Maar het afluisterstation staat er nog verwaarloosd bij en restoraties zijn niet mogelijk (onbetaalbaar) . Met enige jaren zal het bezoeken van het afluisterstation niet meer mogelijk zijn wegens te gevaarlijk en te bouwvallig . Vlug zijn is de boodschap want iedere jaar zal er minder te zien zijn.

 

DSCN0468DSCN0464