Cruises worden groener

3 jaar geleden press b

De cruise industrie is in volle opkomst met in 2019 maar liefst 29 nieuwe cruiseschepen en in 2020 maar liefst 30 nieuwe cruiseschepen.

De cruiseindustrie zal ook de doelstelling hebben om rond 2030 maar liefst 40% minder C02 te verbruiken bij al zijn schepen . Hierbij gaan ze gemeenschapelijk 20 miljard investeren in nieuwe technologiën om CO2 te verminderen . De grootste investering zal gaan naar de nieuwe LNG (Liquified Natural Gas of gas onder druk ) schepen (26 schepen in 2026) .Sommige van deze schepen zijn al in gebruik of gaan komende weken in gebruik worden genomen .

Maar de ambities gaan verder .

30% (*) van die schepen zullen ook aansluiting hebben om walstroom te krijgen in de aanleghavens . Ook het groenere aspect zal ook teruggevonden worden in de schepen zelf door de contructie van het schip , maar ook door energiezuigig om te gaan met eletrictiteit door gebruik vann led-verlichting en afhandelen van afval door geselecteerde ophaling , minder voedselverspilling en herbruik .

(*) : 38,7% hebben voorzieningen om dit te aan te brengen en 30,1% zijn momenteel al uitgerust voor walstroom , 17% zijn gepland om dit aan te brengen momenteel .

Cijfers .

Cruiseschepen zijn wereldwijd maar slechts 0,05% van de scheepvaart in de oceanen en zeeën. De meederheid van de schepen (99,95%) van de schepen zijn cargo schepen die instaan voor het transport van brandstof ,voedingswaren , electronica (computers ,televisies , iphones ) , werkmachines , batterijen voor elektrische auto’s , hout , staal en kleding .

De cruise industrie heeft in 2017 een omzet geboekt van 47,86 miljard Euro in Europa waarvan in totaal 4,23 miljard Euro werd uitgegeven in de Europese aanleghavens. (cijfers 2017) .

LNG schepen .

LNG schepen die momenteel varen of in aanbouw zijn , zijn schepen die varen op gas . Het gas wordt in vloeibare ingevroren vorm aan boord gebracht en opgeslagen . Momenteel zijn slechts een aantal aanleghavens voorzien van een LNG voorraad . Het zijn de havens zelf die voorzien van LNG gasvoorraad die ze op ecologische manier aanbrengen via pijplijnen en niet via 100 tankwagens via de weg . LNG zorgt voor een zeer grote vermindering van CO2 uitstoot van schepen , zowel tijdens de vaart als in de aanleghavens .

Walstroom .

Verschillende steden hebben problemen met cruiseschepen omdat ze nog steeds brandstof verbruiken wanneer ze in havens liggen . Reeds jaren bestaat er een oplossing om stroom te voorzien aan de schepen aan de aanlegkade . Dit noemt men walstroom . In Europa zijn momenteel de havens van Hamburg (Duitsland) en Kristiansand (Noorwegen) voorzien om walstroom aan te bieden . Momenteel wel beperkt in vermogen .

Walstroom aanbrengen aan grote schepen kan niet gedaan worden via een gewone eletriciteitskabel . Hiervoor zijn er 5 grote aansluitkabels nodig waarvan de connector zo groot is als een wasmachine . Voor veiligheid en grootte kan dit alleen gedaan worden via een kraan en neemt ongeveer een uur werk in beslag . Voor een cruiseschip kan slechts 1 uur na en 1 uur voor aankomst en vertrekt voorzien worden van walstroom . Nu is de walstroomaansluiting zelf op zich nog eenvoudig .Het grote probleem is , ‘waar haalt men de stroom uit het net ‘ . Een schip verbruikt al eenvoudig tussen de 5 en 10MW stroom en die hoeveel zuivere groene stroom is niet beschikbaar of men zou een stad volledig van groene stroom afsluiten. Er zou dus al stroom moeten geleverd worden uit nucleaire energie of uit het verbranden van fosiele brandstoffen of men zou een grote dieselgenerator moeten plaatsen langs de kaaien .

Het grootste probleem van walstroom is niet het technische aspect , maar dat er gewoon geen politiek draagvlak is . De investeringen zijn te groot . Er kan ook vermeld worden , wat met de 99,95 % van de andere (cargo) schepen dan die ook die haven aandoen die ons voorzien van levensmiddelen . Iedereen is wel voorstander van schonere lucht , maar wil niet inbinden in zijn comfort . Ze gaan nog steeds met hun auto naar de bakker en moeten nog steeds hun salariswagen hebben om iedere dag in de file te staan en en willen hun pakje op tijd geleverd wordt door een koerierdienst.

Cruiseschepen willen wel iets doen

Cruisetouristme neemt momenteel maar 2% van de toeristische sector wereldwijd in . Het is daarom belangrijk dat er en transparant en constructief dialoog en overleg is naar milieu , toeristme en economie. De ambitie van de cruisesector is alvast om de CO2 te verminderen met 40% in 2030 . In welk politiek programma staat dit al ingeschreven en werd dit reeds uitgevoerd ?

Cruise schepen in Barcellona
Cruise schepen in Barcellona