Beware of Pickpockets

4 jaar geleden Pers

Iedereen ken de boodschappen wel , Beware of Pickpockets  . De snel of gauwdieven , de pickpockets.

Iedereen zegt , het zal mij nooit gebeuren , maar dan slaat het noodlot toe. De dieven zijn met de waardevolle spullen weg op reis.

Hoe kan je jouw beveiligen hiervoor : weinig .

De dieven zijn gewoon uit op luxe producten , geld en zaken die ze kunnen verkopen . Ze zijn snel , handig en maken gebruik van ieder ogenblik dat de reiziger even met ‘andere’ taken bezig is of afgeleidt . Je kan niet 6 dingen tergelijkertijd in oog houden . De meest kwestbare slachtoffers zijn personen met kinderen of met behulpzamen personen ( oudere personen begeleiden ) . Je moet jouw kinderen of jouw moeder in oog houden en de dieven zien in jouw een handige prooi . Bij groepen gebeurt dit minder omdat iedere lid van de groep een ander lid in oog houd .

Hoe kan je voorzorgmaatregelen nemen : veel .

Eerst jouw kostbare spulen , geneesmiddelen en belangrijke documenten (reostickets , paspoort , bankkaarten )  in de handbagage ( rugzak of tas ) en deze steeds bij jouw houden en altijd vast in je handen . Heb je een laptop , steeks alles in je laptoptas waar vaak nog ruimte vrij is tussen de kabels en opladers.  Indien je rugzakje heb , zorg dat je deze steeds bij de hand houd , vast neemt en niet op je rug (dieven kunnen daar de rugzak openmaken en spullen uithalen ). Leg deze tas niet op de grond tijdens het zitten op een stoel , maar neemt deze in je hand .

Je reiskoffer lijkt wel groot en niet hading om te stelen , er worden veel reiskoffers en tassen gestolen . In je reistas gaat je alleen kleding in steken voor je vakantie . Eventueel reserve batterijen voor je toestellen en extra spullen zoals toilettas en dergelijke . Een nadeel van een reistas is dat je deze niet altijd bij je zitplaats kan nemen of steeds aan je hand . Je moet deze opbergen naast je stoel of in de bergruimte .

Hoe worden reistassen gestolen ?

Wie met het vliegtuig een reis gedaan heeft , zal waarschijnlijk wel vragen gesteld hebben bij de Bagage Claim , bagage band . Iedereen kan gelijk welke koffer nemen bij de rolband . En iedereen heeft natuurlijk een Zwarte Delsey of grijze Samsonite . Een kleur aanbrengen of  kleefstickers is handig om jouw tas tussen de anderen te herkennen . Een gekleurde reistoffer in rood of geel valt ook beter op dan een grijze of zwarte . En indien je een harde plastiek grijze reiskoffer hebt , waarom niet een gekleurde (geel , orange , groen , rood ) band op schilderen . Deze valt zeker op en dieven gaan deze niet zo snel stelen ( ze vallen daar te veel mee op ).

Andere plek op stelen van koffers is in een wachtrij . Je staat te wachten in een reis en reizigers beginnen elkaar te duwen en te trekken . Je bent met je tas even aan het lokket en de dief is met je tas weg . Zo eenvoudig gaat het .

Soms kan je jouw bagage niet naast je plaatsen , In een trein is het principeel verboden om de grote koffer in de wandelgang te plaatsen . Reden is om de gangpad vrij te houden voor andere reizigers en in geval van evacuatie .Zo moet je deze opbergen in een bagagerek. Iedereen gaat zijn tas daarv plaatsen , dus iedereen kan aan jouw tas . Deze bagage rekken staan vaak aan een deur of gangweg . Als er een diefstal gebeurd is dat vaak bij open deur , dit is bij het in en uitstappen . Dieven gaan mee de trein op , zoeken zo naar een plekje ,zien een losse tas en gaan direct ermee naar buiten als uitstappende reiziger met jouw bagage. En uiteraard heeft niemand iets gezien .

Hoe kan je hier iets aan doen ?  Steeds je tas in het oog houden bij het op en afstappen van reizigers is niet zo handig gezien het op het uitstapbalkon het vaak erg druk is . Je kan een fietsslot of kabeldraad aanbrengen aan jouw koffer . Maar waar moet je het fietsslot aanbrengen ? Je kan deze aanbrengen aan de bagagerek staaf zelf . Let wel op dat bij het vastmaken er nog genoeg ruimte is voor andere koffers van andere reizigers  in het rek . Een lang fietslot of kabeldraad  is dan aangewezen . Breng alvast ook op de ketting slot een kaartje aan met je naam en stoelnummer . Indier er een probleem is kunnen ze jouw snel contacteren ( om bijvoorbeeld jouw tas te verplaatsen om een mindervalide stoel in die rek te plaatsen ). Neem altijd een stevig slot met een stevige sleutel of cijfermechanisme  . Een goedkoop en klein hangslot (cijfers of sleutels)  kan wel eens blokkeren of de sleutel kan afbreken in het slotje ( En daar staat je dan , je wil afstappen en je kan je koffers niet losmaken ).  Wel moet je zorgen dat je 15 minuten voor je afstapt al naar de bagagerek gaat en je koffers gaar losmaken . Tijdens het opstappen is er erg druk in de bagagerekken en uitstapbalkon en kan je niet zo snel alles losmaken , sta je in de weg voor andere reizigers die hun koffer nodig hebben en snel willen uitstappen , val je sleutel op de grond of moet je wachten om aan jouw bagage te komen en dan wanneer je alles los hebt gemaakt , zijn er al reizigers al aan het opstappen of sluiten de deuren . Indien je een cijferslot hebt , is een zaklampje wel handig .

 

fototgv